Hemodiyaliz hastalarında interlökin-40 düzeyi ile oksidatif stres ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between interleukin-40 levels and oxidative stress in hemodialysis patients
- Tez No: 1019823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ZEHRA AĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, oksidatif stres, interlökin-40, total oksidan seviye, total antioksidan seviye, kronik böbrek yetmezliği, Hemodialysis, Oxidative stress, Interleukin-40, Total oxidant status, Total antioxidant status, Chronic kidney disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda hemodiyaliz tedavisi, yaşamı sürdürücü bir renal replasman yöntemi olmakla birlikte, oksidatif stres ve inflamasyon süreçleri ile yakından ilişkilidir. Hemodiyalizin bu biyokimyasal süreçler üzerindeki etkileri literatürde heterojen sonuçlarla bildirilmiştir. İnterlökin-40 (IL-40), inflamasyon ve immün yanıtla ilişkili yeni bir sitokin olup hemodiyaliz hastalarındaki rolü henüz yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, hemodiyaliz hastalarında oksidatif stres parametreleri ile IL-40 düzeylerinin değerlendirilmesi ve hemodiyalizin bu parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi'nde idame hemodiyaliz tedavisi alan hastalar ile sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir (n=44+44) . Hemodiyaliz hastalarından diyaliz öncesi ve diyaliz sonrası dönemlerde kan örnekleri alınmış, kontrol grubundan ise tek seferlik kan örneği elde edilmiştir. Serum IL-40 düzeyleri enzim bağlantılı immünosorbent assay (ELISA) yöntemi ile ölçülmüştür. Oksidatif stresin değerlendirilmesi amacıyla total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ölçülmüş ve oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplanmıştır. Elde edilen veriler, diyaliz öncesi ve sonrası dönemler ile hasta ve kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hemodiyaliz hastalarında diyaliz öncesi ve sonrası dönemler karşılaştırıldığında, TAS, TOS, OSİ ve IL-40 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Buna karşın, hemodiyaliz hastalarının oksidatif stres parametreleri ve IL-40 düzeyleri kontrol grubuna kıyasla belirgin farklılıklar göstermiştir. Ayrıca bu parametreler; yaş, cinsiyet ve diyaliz süresi gibi değişkenlere göre alt grup analizleri ile değerlendirilmiştir. Sonuç:Bu çalışmada, hemodiyaliz tedavisinin oksidatif stres ve inflamasyon ile ilişkili parametreler üzerinde kısa dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı, ancak bu süreçlerde sınırlı bir iyileşme eğilimi gösterebileceği ortaya konmuştur. Bulgular, hemodiyaliz hastalarında oksidatif stres ve inflamasyonun kronik ve yerleşik bir patofizyolojik özellik taşıdığını düşündürmektedir. IL-40 düzeyleri HD hastalarında farklılık göstermiştir; ancak klinik biyobelirteç değeri ileri doğrulama çalışmalarını gerektirir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hemodialysis is a life-sustaining renal replacement therapy in patients with chronic kidney disease; however, it is closely associated with oxidative stress and inflammatory processes. The effects of hemodialysis on these biochemical pathways have been reported with heterogeneous results in the literature. Interleukin-40 (IL-40) is a recently identified cytokine associated with immune regulation and inflammation, and its role in hemodialysis patients has not yet been clearly defined. This study aimed to evaluate oxidative stress parameters and IL-40 levels in hemodialysis patients and to investigate the effect of hemodialysis on these parameters. Materials and Methods: The study included patients receiving maintenance hemodialysis at the Hemodialysis Unit of Harran University Faculty of Medicine Hospital and a healthy control group (n=44+44). Blood samples were obtained from hemodialysis patients before and after dialysis sessions, while a single blood sample was collected from the control group. Serum IL-40 levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and oxidative stress index (OSI) were assessed to evaluate oxidative stress. The data were compared between pre-dialysis and post-dialysis periods and between patient and control groups. Results: No statistically significant differences were observed in TAS, TOS, OSI, or IL-40 levels between the pre-dialysis and post-dialysis periods in hemodialysis patients. However, oxidative stress parameters and IL-40 levels showed marked differences when compared with the control group. In addition, these parameters were analyzed according to age, sex, and duration of hemodialysis using subgroup analyses. Conclusion:This study demonstrated that hemodialysis does not lead to statistically significant short-term changes in oxidative stress and inflammation-related parameters, although a limited tendency toward improvement may be observed. The findings suggest that oxidative stress and inflammation represent chronic and established pathophysiological features in hemodialysis patients. Interleukin-40 may serve as a potential inflammatory biomarker in this population, and the results provide a basis for future studies in this field.