Plasenta previa tanılı gebelerde histerektomi yapılan ve yapılmayan olguların maternal ve obstetrik sonuçlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of maternal and obstetric outcomes in patients with placenta previa with and without hysterectomy
  1. Tez No: 1019822
  2. Yazar: MERVE ERKİL DEMİRDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Maternal morbidite, obstetrik hemoraji, peripartum histerektomi, plasenta akreta spektrumu, plasenta previa, sezaryen doğum, Maternal morbidity, obstetric haemorrhage, peripartum hysterectomy, placenta accreta spectrum, placenta previa, caesarean section
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, plasenta previa tanısı ile sezaryen doğum yapılan gebelerde peripartum histerektomi uygulanan ve uygulanmayan olguların demografik özelliklerini, obstetrik risk faktörlerini, görüntüleme bulgularını, maternal ve neonatal sonuçlarını karşılaştırmak ve peripartum histerektomi ile ilişkili bağımsız risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01 Ocak 2015–30 Kasım 2025 tarihleri arasında plasenta previa tanısı ile sezaryen doğum yapılan 585 hasta değerlendirildi. Hastalar peripartum histerektomi uygulanan (n=230) ve uygulanmayan (n=355) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler, obstetrik öykü, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme bulguları, intraoperatif özellikler, laboratuvar parametreleri, maternal ve neonatal sonuçlar retrospektif olarak incelendi. Histerektomi ile ilişkili bağımsız faktörlerin belirlenmesinde çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Histerektomi uygulanan hastalarda yaş, gravida, parite, canlı doğum sayısı ve önceki sezaryen sayısı anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Gestasyonel yaş histerektomi grubunda daha düşük olup anterior plasenta yerleşimi anlamlı olarak daha sık izlendi. PAS, clear zon kaybı, hiperdinamik türbülan akımlı lakünler ve uterovezikal/subplasental hipervaskülarite bulguları histerektomi yapılan hastalarda daha yüksek oranda saptandı. Histerektomi grubunda eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma ve diğer kan ürünleri gereksinimi, yoğun bakım ihtiyacı, üriner sistem komplikasyonları, relaparotomi oranları ve hastanede yatış süresi anlamlı olarak daha yüksekti. Neonatal açıdan ise yenidoğan yoğun bakım ünitesi gereksinimi histerektomi grubunda daha fazla bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde önceki sezaryen sayısındaki her bir artışın histerektomi olasılığını 2,2 kat artırdığı, anterior plasenta yerleşiminin yaklaşık 2,7 kat artmış risk xii ile ilişkili olduğu ve PAS varlığının histerektomi gelişme olasılığını yaklaşık 5,3 kat artırdığı gösterildi. Sonuç: Plasenta previa tanılı gebelerde peripartum histerektomi; artmış sezaryen öyküsü, anterior plasenta yerleşimi ve özellikle plasenta akreta spektrumu varlığı ile güçlü şekilde ilişkilidir. Histerektomi uygulanan olgularda maternal morbidite, kan ürünü gereksinimi, yoğun bakım ihtiyacı ve cerrahi komplikasyon oranları belirgin olarak artmaktadır. Bu nedenle yüksek riskli hastaların antenatal dönemde doğru şekilde tanınması, plasental invazyonun ayrıntılı değerlendirilmesi ve doğumun deneyimli multidisipliner ekipler tarafından üçüncü basamak merkezlerde planlanması maternal ve neonatal sonuçların iyileştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the demographic characteristics, obstetric risk factors, imaging findings, and maternal and neonatal outcomes of pregnant women diagnosed with placenta previa who underwent cesarean delivery with and without peripartum hysterectomy, and to identify the independent risk factors associated with peripartum hysterectomy. Materials and Methods: In this retrospective cross-sectional study, 585 patients who underwent cesarean delivery with a diagnosis of placenta previa between January 01, 2015, and November 30, 2025, at the University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, were evaluated. The patients were divided into two groups: those who underwent peripartum hysterectomy (n=230) and those who did not (n=355). Demographic characteristics, obstetric history, ultrasonography and magnetic resonance imaging findings, intraoperative features, laboratory parameters, and maternal and neonatal outcomes were retrospectively reviewed. Multivariate logistic regression analysis was used to determine the independent factors associated with hysterectomy. Results: Age, gravida, parity, number of live births, and number of prior cesarean deliveries were found to be significantly higher in patients who underwent hysterectomy. Gestational age was lower in the hysterectomy group, and anterior placental location was observed significantly more frequently. Findings of placenta accreta spectrum (PAS), loss of the clear zone, hyperdynamic turbulent flow lacunae, and uterovesical/subplacental hypervascularity were detected at a higher rate in patients who underwent hysterectomy. The requirements for packed red blood cells, fresh frozen plasma, and other blood products, need for intensive care unit admission, urinary tract complications, relaparotomy rates, and length of hospital stay were significantly higher in the hysterectomy group. Neonatally, the requirement for need for neonatal intensive care unit admission was found to be higher in the xiv hysterectomy group. Multivariate logistic regression analysis demonstrated that each increase in the number of prior cesarean deliveries increased the odds of hysterectomy by 2.2-fold, anterior placental localization was associated with an approximately 2.7-fold increased risk, and the presence of PAS increased the odds of peripartum hysterectomy approximately 5.3-fold. Conclusion: Peripartum hysterectomy in pregnant women diagnosed with placenta praevia is strongly associated with a history of multiple caesarean sections, anterior placental location and, in particular, the presence of placenta accreta spectrum conditions. In cases where a hysterectomy is performed, rates of maternal morbidity, the need for blood products, the need for intensive care and the incidence of surgical complications increase significantly. Therefore, the accurate identification of high-risk patients during the antenatal period, a detailed assessment of placental invasion and the planning of delivery by experienced multidisciplinary teams at tertiary centres are of great importance for improving maternal and neonatal outcomes.