Acentelik sözleşmesinin sona ermesi
Termination of the agency contract
- Tez No: 1019847
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Acente sözleşmesi, Acenteler, Fesih, Agency contract, Agents, Cancellation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Acente, bağımsız tacir yardımcısı olup gelişen ve değişen ticari hayatta her işi tacirlerin yapması mümkün olmadığından önemli bir konuma sahiptir. Acenteler için kural müvekkili ile tacir arasındaki sözleşmeye aracılık etmek ise de kendisine verilen özel yetkiye dayanılarak sözleşme yapabilmeleri de mümkün olan tacir yardımcılarıdır. Türk Ticaret Kanunu ile acentelik sözleşmesi ayrıca düzenlenmemiş ve acentenin tanımı yapılarak unsurlarını barındıran kanun metni kaleme alınmıştır. Acentenin önemine ve acentelik sözleşmesinin ayrıca tanımı yapılmadığından ilk bölümde genel olarak acentelik konusu kısaca incelenmiştir Acentelik sözleşmesinin sona erme sebepleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile düzenleme alanı bulmuştur. Acentelik sözleşmesinin sona erme sebeplerini belirli süreli acentelik sözleşmelerinde sürenin sona ermesi ve olağan fesih, belirli veya belirsiz süreli acentelik sözleşmeleri içinse olağanüstü fesih, acentenin veya müvekkilin ölümü, kısıtlanması veya iflası, tarafların anlaşması suretiyle, sonraki imkansızlık, sözleşmenin geçersizliği veya iptali olarak sayabiliriz. Bu çalışmamızda acentelik sözleşmelerinin sona erme sebepleri kanuni düzenlemeler, doktrin ve Yargıtay kararları ve örnekler verilerek incelenmiştir. Acentelik sözleşmesinin sona ermesine bağlı olarak ücret isteme hakkı, acentenin temsil yetkisini kaybetmesi, belgeleri iadesi, denkleştirme hakkı ve sözleşme sonrası rekabet yasağı hususlarına da çalışmamızda yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The commercial agent holds a significant position in the developing and changing commercial life as an independent auxiliary to the merchant, as it is not possible for merchants to perform every task themselves. Although the general rule is for agents to act as an intermediary in contracts between the principal and the merchant, they are merchant auxiliaries who may also be authorized to conclude contracts based on special authority granted to them. The agency contract is not separately regulated under the Turkish Commercial Code; instead, the legal text is drafted by defining the commercial agent and incorporating its constituent elements. Since the agency contract is not separately defined, and given the importance of the agent, the subject of agency is briefly examined in general terms in the first section. The reasons for the termination of the agency contract are regulated under the Turkish Commercial Code No. 6102. The reasons for termination may be enumerated as: expiration of the term and ordinary termination in fixed-term agency contracts; extraordinary termination (termination for just cause) in fixed or indefinite term agency contracts; death, interdiction, or bankruptcy of the agent or the principal; mutual agreement of the parties; subsequent impossibility; and the invalidity or annulment of the contract. In this study, the reasons for the termination of agency contracts are examined by referencing statutory regulations, doctrine, and Court of Cassation decisions, providing examples wherever possible. Issues such as the right to demand remuneration, the loss of the agent's representation authority, the return of documents, the equalization claim, and the post-contractual non-compete obligation dependent on the termination of the contract are also included in this study.