Kronik obstrüktif akciğer hastalarının sosyal destek ve yaşam bağlılığı arasındaki ilişki
Relationship between social support and life engagement in patients with chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 1019846
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER DURU AŞİRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İlişki, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Sosyal Destek, Yaşam Bağlılığı, Correlation, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Social Support, Life Engagement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerde algılanan sosyal destek düzeyi ile yaşam bağlılığı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve ilişkisel tipte yürütülen bu çalışmaya, 15 Ocak 2025–1 Ocak 2026 tarihleri arasında Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran, kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı konmuş ve araştırmaya katılmayı kabul eden 297 birey dahil edilmiştir. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ve“Yaşam Bağlılığı Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences programı kullanılmış; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann–Whitney U, Student t, Kruskal–Wallis ve One-Way ANOVA testlerinden, değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde ise Spearman korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 72,7±7,7 yıl olup, %68,4'ünün erkek ve %76,4'ünün evli olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği toplam puan ortalaması 43,0±13,1, Yaşam Bağlılığı Ölçeği puan ortalaması ise 20,0±6,5 olarak bulunmuştur. Sosyal destek düzeyi ile yaşam bağlılığı arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,598; p<0,001). Araştırma sonuçları, kronik obstrüktif akciğer hastalarında sosyal desteğin yaşam bağlılığını artırmada önemli bir role sahip olduğunu ve sosyal desteği güçlendirmeye yönelik müdahalelerin yaşam bağlılığını artırabileceğini göstermektedir. Bulgular doğrultusunda, özellikle düşük eğitim düzeyine sahip, sigara kullanan, yalnız yaşayan ve sosyal aktivitelere katılımı düşük olan kronik obstrüktif akciğer hastalarına yönelik sosyal desteği ve yaşam bağlılığını güçlendirmeyi hedefleyen eğitim, psikososyal destek ve toplumsal katılım programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between perceived social support and life engagement among individuals with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. This descriptive and correlational study was conducted with 297 individuals diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease who attended Niğde Ömer Halisdemir Training and Research Hospital between January 15, 2025, and January 1, 2026, and consented to participate in the study. Data were collected through face-to-face interviews using a Personal Information Form, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Life Engagement Scale. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences. Differences between groups were evaluated using the Mann–Whitney U test, Student's t-test, Kruskal–Wallis test, and one-way analysis of variance, while relationships between variables were assessed using Spearman's correlation analysis. The mean age of the participants was 72.7 ± 7.7 years; 68.4% were male and 76.4% were married. The mean total score of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support was 43.0 ± 13.1, whereas the mean score of the Life Engagement Scale was 20.0 ± 6.5. A positive, moderate, and statistically significant correlation was found between perceived social support and life engagement (r = 0.598, p < 0.001). The findings indicate that social support plays an important role in enhancing life engagement among patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease and suggest that interventions aimed at strengthening social support may contribute to increased life engagement. Based on the study findings, it is recommended that educational, psychosocial support, and community participation programs be developed to enhance social support and life engagement, particularly for patients with low educational levels, those who smoke, those living alone, and those with limited participation in social activities.