Against its modernist grounds: Rethinking clientelism
Siyasi kollamacılığın modernist temeline karşı yeni bir bakış
  1. Tez No: 101986
  2. Yazar: AYŞE SARGIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HOOTAN SHAMBAYATİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hami-adamı ilişkileri, Siyasi kollamacılık, Modernizasyon, Patron-client ties, Political clientelism, Modernisation, State-society cleavage
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET SİYASİ KQLL AMACILIĞIN MODERNIST TEMELİNE KARŞI YENÎ BİR BAKIŞ Sargın, Ayşe Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Hootan Shambayati Bu tez, siyasi kollamacılık kavramının akademik kullanımındaki keyfilik ve belirsizliğe dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Kavramın kullanımındaki bu yetersizliğin, kavramın 1950 ve 1960larda modernizasyon teorisinin düşünüşü çerçevesinde yapılmış tanımına içkin bir önyargıdan kaynaklandığını savunmaktayız. Kavramın kullanımına ilk defa antropologlarin küçük geleneksel topluluklar üzerine olan çalışmalarında rastlanmıştır. Daha sonra kavram“gelişmekte olan”toplumların siyaseti çalışmalarında kullanılmak üzere siyaset bilimi disiplinine girmiştir. Bu toplumlar bürokrasi ve siyasi partiler gibi tanım itibariyle modern olan, fakat Batıdaki benzerlerinden farklı işleyen kurumlara sahipti. Siyasi kollamacılık modeli büyük ölçüde bu sapmayı açıklamak üzere geliştirilmiştir. Daha sonra yapilan çalışmalarda siyasi kollamacılık olgusuna“modern”toplumlarda da rastlandığı gösterilse de, günümüzde yapılan çalışmalarda halen, olgunun, asıl olarak, modern olmayan toplumlara özgü olduğu fikri yaygındır. Bu tezde, siyasi kollamacılık kavramının modernizasyon düşüncesindeki temelleri ve kavramın antropolojiden siyaset bilimine geçiş süreci sorgulanmaktadır. Ayrıca, Türk siyaseti araştırmacılarının siyasi kollamacılık kavramını kullanışları da, bahsi geçen önyargıya örnek teşkil ettiği için incelenmektedir. Türkiye'de yapılan siyasi kollamacılık çalışmalarında kavram belirsiz bir biçimde kullanılmaktadır. Benzer siyasi davranış ve süreçler siyasi kollamacılık örneği olarak adlandınlmamakta ve başka siyasi sistemlerde sistemin meşru bir parçası sayılan siyasi davraniş ve süreçler, Türk siyasetinde gözlendiğinde siyasi kollamacılık olarak değerlendirilmektedir. Bu tez, Türkiye'deki siyasi kollamacılık üzerine olan çalışmalarda, kavramın kullanılışındaki bu keyfilik ve belirsizliğin, Türkiye'deki devlet toplum ilişkisinin“modern”merkez ve“geleneksel”çevre bağlamında algılanmasından kaynaklandığını savunmaktadır. Amerikan siyasi sistemindeki devlet toplum ilişkileri üzerine yaptığımız inceleme de iki siyasi kültür arasındaki farkın anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGAINST ITS MODERNIST GROUNDS: RETHINKING CLIENTELISM Sargın, Ayşe Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Asisst. Prof. Hootan Shambayati This thesis is an attempt to highlight an arbitrariness and vagueness in the academic usage of the concept of clientelism. It is argued that these deficiencies in the usage of the concept arise from a bias inherent to its very definition within the framework of the modernisation theory's thinking back in the 1950s and 1960s. Clientelism first emerged as a tool of analysis in the anthropological studies of small traditional communities. Later it was transported to political science to be used in the study of the politics of“developing”societies. These societies had institutions such as bureaucracies and political parties, which were“modern”institutions in terms of definition but which, functioned differently from their counterparts in the societies of the West. Clientelistic model was utilised by political scientists mainly to account for this deviation. Even in contemporary studies, scholars of clientelism tend to view clientelism as essentially a feature of the non-modern societies despite studies which acknowledge its existence in societies with various levels of development. In this thesis we explore and problematise the roots of the concept of clientelism in modernisation thinking and the evolution of it from anthropological studies to political science. We also investigate the perception of clientelism by the students of Turkish politics to provide an example to this bias. Turkish studies of clientelism are marked by a vague use of the concept; not all similar political behaviors and processes are identified as clientelistic, while those political behaviors and processes that are accepted as legitimate parts of the political system in another society, are condemned as clientelistic in these studies. This thesis argues that this arbitrary and vague use of the concept in Turkish studies arises from the particular state-society articulation in Turkish society understood as a cleavage between the“modern”center and the“traditional”periphery. A study of the state society interaction in the American political system is provided to highlight the difference between the two societies.