Examining consumers' decision-making styles in the context of behavioral economics
Davranışsal iktisat bağlamında tüketici karar verme tarzlarının açıklanması
- Tez No: 778866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DİLARA MUMCU AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Ekonomi, Sezgisel Yanlılıklar (Kısa Yollar), Bilişsel Yanlılıklar, Tüketici Karar Verme Tarzları, Tüketici Tarzları Ölçeği, Behavioral Economics, Heuristic Biases, Cognitive Biases, Consumer Decision Making Styles, Consumer Styles Inventory
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Davranışsal ekonomi, geleneksel iktisatta kabul görmüş homo ekonomikus kavramının bir eleştirisi olarak ortaya çıkmıştır. Geleneksel iktisadın aksine bireylerin her zaman rasyonel kararlar alamayacaklarını savunan davranışsal ekonomi, bireylerin karar verirken bir takım bilişsel hatalar yaparak irrasyonel kararlar verebileceklerini savunur. Tüketici karar verme tarzlarına gelindiğinde ise, Sproles ve Kendall'ın Tüketici Tarzı Envanteri (TTE) tüketici tarzlarını belirlemek için kabul gören bir ölçek olmasıyla birlikte farklı kültürlerde uygulandığında farklı sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmada tüketici karar verme tarzlarının davranışsal ekonomi bağlamında açıklanması amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; geleneksel iktisat ve rasyonel insan kavramı, davranışsal ekonominin tarihçesi, davranışsal ekonominin mihenk taşı olan Beklenti Teorisi ve davranışsal iktisadın temel bilişsel ve sezgisel önyargıları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; tüketici ve tüketicinin karar verme süreci üzerinde durulmuş, TTE' den bahsedilmiş ve TTE ile ilgili literatür taramasına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise anket aracılığıyla elde edilen veriler analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda öncelikle katılımcılara davranışsal ekonomi kavramlarına ilişkin varsayımsal seçim yöntemiyle hazırlanmış dokuz soru sorulmuştur. Daha sonra Türkiye'deki tüketiciler için tüketici karar verme tarzları belirlenmiştir. Bu aşamada tüketici tarzlarının kültürel olarak farklılık gösterdiğini kanıtlayan çalışmaların var olması nedeniyle daha önce Türkiye'deki tüketici örneklemi ile geliştirilmiş olan bir TTE'nin kullanılması tercih edilmiştir. Son olarak davranışsal ekonomi kavramlarını içeren sorulara verilen cevaplar ve ulaşılan tüketici profili verileri birlikte analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Behavioral economics emerged as a critique of the homo economicus concept accepted in traditional economics. Contrary to traditional economics, behavioral economics, which argues that individuals can not always make rational decisions, argues that individuals can make irrational decisions by making a number of cognitive errors while making decisions. When it comes to consumer decision-making styles, although Sproles and Kendall's consumer sytles ınventory (CSI) is an accepted scale for determining consumer stylesi it has been observed that different results are obtained when applied to different cultures. In this study, it is aimed to explain consumer decision-making styles (CDMS) in the context of behavioral economics. In the first chapter of the study, traditional economics and the concept of rational people, the history of behavioral economics, the Prospect Theory, which is the cornerstone of behavioral economics, and the basic cognitive biases and heuristics in behavioral economics are discussed. In the second part of the study, the consumer and the decision- making process of the consumer were emphasized, the CSI was mentioned and the literature review on the CSI was included. In third chapter of the study, the data obtained through the questionnaire were analyzed and interpreted. For aim of study, firstly nine questions about behavioral economics approaches prepared by the hypothetical selection method were asked to the participants. Than determined consumer decision-making styles for consumers in Turkey. At this stage, due to the existence of studies proving that consumer styles differ culturally, it was preferred to use CSI, which was previously developed with a sample of consumer in Turkey. Finally, the answers given to the questions involving behavioral economics concepts and the consumer profile data reached were analyzed and interpreted together.