Uluslararası hizmet ticaretinin önündeki engeller: G-20 ülkeleri üzerine bir uygulama
Barriers to international trade in services: an application on G-20 countries
  1. Tez No: 1019865
  2. Yazar: ÜMÜT BOZACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN TÜRKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Ticareti, Hizmet Ticareti Kısıtları, OECD STRI, Çekim Modeli, PPML, Services Trade, Services Trade Restrictions, OECD STRI, Gravity Model, PPML
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası hizmet ticaretinin kuramsal temellerini, düzenleyici kısıtlarını ve bu kısıtların ticaret akımları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmanın hareket noktasını, hizmetlerin küresel üretim, istihdam ve katma değer içindeki ağırlığının artmasına rağmen, hizmet ticaretine yönelik engellerin mal ticaretine kıyasla daha karmaşık ve ölçülmesi daha güç olması oluşturmaktadır. Hizmetler ticareti günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin hasılasında, sektörel olarak payı en yüksek kesimdir. Hizmetlerin çeşitliliği ve yüksek katma değeri, ayrıca kolayca yeni istihdam sahaları oluşturabilme özelliği, bu sektörü önemli kılmaktadır. Dolayısıyla hizmet sektörü kısıtlarının ekonomik etkilerinin ölçümü önem arz etmektedir. Bulgular, hizmet ticareti kısıtlayıcılığı arttıkça hizmet ihracatının azaldığını; ekonomik büyüklük ve ortak dilin ise ihracatı artırdığını göstermektedir. Mesafe değişkeni beklenildiği üzere negatif ve anlamlıdır. Bölgesel ticaret anlaşmalarına ilişkin negatif katsayı, hizmet ticaretinde anlaşmaların kapsamı ve uygulama derinliği bakımından ayrıca değerlendirilmesi gereken bir bulgudur. Sonuç olarak çalışma, hizmet ticaretinde piyasa açıklığının yalnızca tarife benzeri araçlarla değil; yabancı giriş koşulları, kişilerin geçici hareketliliği, ayrımcı uygulamalar, rekabet engelleri ve düzenleyici şeffaflık gibi çok katmanlı unsurlarla belirlendiğini ortaya koymakta; çekim modeli yardımı ile G-20 ülkeleri ve Türkiye için politika tasarımına yönelik analitik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the theoretical foundations of international trade in services, the regulatory restrictions affecting such trade, and the effects of these restrictions on trade flows. The study is motivated by the observation that, although services account for an increasing share of global production, employment, and value added, barriers to trade in services remain more complex and less amenable to measurement than those applied to trade in goods. At present, services constitute the largest sectoral component of output in both developed and developing economies. The diversity of services, their high value-added character, and their strong capacity to generate new employment opportunities render this sector particularly significant. In this context, measuring the economic effects of restrictions in the services sector is of considerable importance. The empirical findings of the study indicate that higher levels of restrictiveness in trade in services lead to lower levels of service exports, whereas economic size and the existence of a common language have a positive effect on exports. Consistent with theoretical expectations, the distance variable is found to be negative and statistically significant. The negative coefficient associated with regional trade agreements constitutes a noteworthy finding, suggesting that such agreements in the field of services should be evaluated more carefully in terms of their scope, content, and depth of implementation. In conclusion, the study demonstrates that market openness in trade in services is shaped not merely by tariff-equivalent instruments, but also by a multilayered set of factors, including conditions governing foreign entry, the temporary movement of natural persons, discriminatory measures, barriers to competition, and regulatory transparency. In this respect, the dissertation provides an analytical framework for policy design, by employing a gravity model with particular reference to the G-20 countries and Türkiye.