Trakya'nın Karadeniz kıyılarının biyoklimatik konfor koşullarının turizm potansiyeli açısından günümüz ve gelecek projeksiyonlarına bağlı olarak değerlendirilmesi
Assessment of the bioclimatic comfort conditions of the Black Sea Coast of Thrace in terms of tourism potential under current and future climate projections
- Tez No: 1019874
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA USTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Biyoklimatik konfor, Turizm, İklim, İklim değişikliği, Bioclimatic comfort, Tourism, Climate, Climate change
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliğine bağlı olarak biyoklimatik konfor koşullarında meydana gelen bozulmalar, özellikle kıyı bölgelerinde yaşayan nüfusun yaşam kalitesini ve turizm faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Son yıllarda Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz dönemlerinde artış gösteren aşırı sıcaklıklar ve sıcak stres koşulları, geleneksel turizm destinasyonlarında biyoklimatik konforun azalmasına neden olmaktadır. Bu durumun gelecekte de devam edeceği ve turistlerin daha konforlu iklim koşullarına sahip alternatif destinasyonlara yönelmesine yol açacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda, Karadeniz kıyı kuşağında yer alan İğneada ve Kıyıköy bölgeleri araştırma alanı olarak seçilmiştir.Bu çalışmanın amacı, Kırklareli ili sınırları içerisinde bulunan İğneada ve Kıyıköy bölgelerinin biyoklimatik konfor koşullarını belirlemek ve iklim değişikliği senaryolarına bağlı olarak meydana gelebilecek değişimleri ortaya koymaktır. Araştırmada, Kırklareli iline ait 7 meteoroloji istasyonundan elde edilen sıcaklık, bağıl nem, yağış ve rüzgâr verileri kullanılmıştır. Biyoklimatik konforun değerlendirilmesinde Fizyolojik Eşdeğer Sıcaklık (FES) indeksi esas alınmış ve FES değerleri RayMan yazılımı ile hesaplanmıştır. Analizlerde 1975–2023 gözlem verileri ile 2027–2098 projeksiyon verileri kullanılmıştır. Projeksiyonlar yakın (2027–2050), orta uzak (2051–2075) ve uzak gelecek (2076–2098) olmak üzere üç dönemde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ArcGIS ortamında haritalandırılarak mekânsal ve zamansal analizler gerçekleştirilmiş; biyoklimatik konfor haritalarının sürdürülebilir turizm planlaması açısından karar destek aracı niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir. Araştırmanın literatürdeki boşluğu doldurması ve doğru turizm ve yerleşim merkezi yayılışına destek olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Deterioration in bioclimatic comfort conditions due to climate change negatively affects both the quality of life of coastal populations and tourism activities. In recent years, increasing heat stress and extreme summer temperatures along the Mediterranean and Aegean coasts of Türkiye have reduced bioclimatic comfort in traditional tourism destinations. This trend is expected to continue in the future, leading tourists to seek alternative destinations with more comfortable climatic conditions. In this context, the Black Sea coastal areas of İğneada and Kıyıköy were selected as the study area due to their relatively mild and comfortable climatic characteristics. The aim of this study is to determine the bioclimatic comfort conditions of İğneada and Kıyıköy located within the borders of Kırklareli Province and to reveal potential changes under climate change scenarios. The study used temperature, relative humidity, precipitation, and wind data obtained from 7 meteorological stations in Kırklareli Province. The Physiological Equivalent Temperature (PET) index was used to evaluate bioclimatic comfort conditions, and PET values were calculated using RayMan software. Observational climate data for the period 1975–2023 and projection data for 2027–2098 were analyzed. Future projections were evaluated in three periods: near future (2027–2050), mid-century (2051–2075), and distant future (2076–2098).The results were mapped in ArcGIS to perform spatial and temporal analyses. The generated bioclimatic comfort maps are intended to serve as decision-support tools for sustainable tourism planning and management. The study aims to address a gap in the literature and contribute to the sustainable and appropriate expansion of tourism and residential areas.