Turkey and the European Union: Other complementary options?
Türkiye ve Avrupa Birliği: Tamamlayıcı opsiyonlar ne olabilir?
- Tez No: 101988
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Uluslararası İlişkileri, Avrupa Birliği, Karadeniz Ekonomi İşbirliği, Ortadoğu Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri, Orta Asya vi, Turkey, International Relations, European Union, Black Sea Economic Cooperation, Middle East, Turkic Republics, Central Asia IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Türkiye ve Avrupa Birliği: Tamamlayıcı Opsiyonlar Ne Olabilir? Vera Weidemann Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Heper Eylül 2001 Avrupa Birliğine üye olmak Türkiye için gerçekten ulaşılması gereken yegane amaç mıdır? Türkiye-Avrupa Birliği ilişkisinde tamamlayıcı opsiyonlar neler olabilir? Bu tezde bu sorular ele alınmaktadır. Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri, Avrupa Birliği politikasındaki 1997 ile 1999 yılı arasındaki değişiklikler ve bunun nedenleri çerçevesinde alınmaktadır. Türkiye'nin AB 'ye asli üye olarak katılması ve görüşmelere başlanabilmesi için getirmesi gereken hususlar (özellikle Kopenhag Kriterleri ardından yerine getirilmesi gereken reformlar süreci bağlamında) gözden geçirilmekte, Türkiye-AB birlikteliğine ek olarak hangi birlikteliklerin içinde yer alabilir sorusunu yanıtlayabilmek için de Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, İsrail ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ile ilişkileri incelenmektedir. Bu tezde, son tahlilde, Avrupa Birliği'ne giden yolun zorluklarına rağmen AB üyeliğinin Türkiye için uluslararası açıdan, devletler sistemi içindeki yerini güçlendirmek ve ulusal açıdan demokrasi ve ekonomisini daha iyi hale getirmek konusundaki önemi vurgulanmaktadır. Öte taraftan Türkiye için KaradenizEkonomik İşbirliği Teşkilatı içinde yer almanın Türkiye-AB ilişkisini tamamlayıcı önemli bir opsiyon olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkey and the European Union: Other Complementary Options? Vera Weidemann M.A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Metin Heper September 2001 Is Turkey's perception of membership in the European Union (EU) as an 'ultimate goal' justified? Are there complementary options supporting Turkey's membership in the Union? These questions are the focus of the present thesis. In order to find an answer to these questions, the present thesis displays the shift in EU policies toward Turkey from 1997 to 1999 and its reasons. Furthermore it proceeds to display the criteria Turkey has to fulfill before accession negotiations can be opened. In particular, the work examines to what extent Turkey already meets the political Copenhagen criteria and, therefore, what kind of a reform process needs to be launched in order to fulfill the requirements not yet met. While investigating complementary possibilities for cooperation, first Turkey's chances for cooperation with its Middle Eastern neighbors, as well as with Israel and the Turkic Republics are taken up. The thesis will also examine, whether Turkey's membership in the organization of the Black Sea Economic Cooperation could be supportive of its prospective accession to the EU.The work concludes that although the way to accession to the EU will be rocky for Turkey, its actual membership is desirable. Turkey has to strive for membership in the EU if it wants to strengthen its position within the international system of states on the one hand and consolidate its democracy and economy on the other. Turkey's membership in the organization of the Black Sea Economic Cooperation could be complementary in many respects to its prospective membership in the EU.