Eğitim ve araştırma hastanemizde son beş yıllık süreçte idrar kültürlerinin değerlendirilmesi ve direnç durumunun izlemi
Evaluation of urine cultures and monitoring of antimicrobial resistance over the last five years in our training and research hospital
  1. Tez No: 1019893
  2. Yazar: SHAYMAA JASIM SHAKOR ALOBAIDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, Enterococcus spp, Escherichia coli, ESBL, idrar kültürü, idrar yolu enfeksiyonu, Klebsiella spp, sürveyans, Antibakteriyel özellikler, Antimikobakteriyel, Gram negatif bakteriler, Gram pozitif bakteriler, Antimicrobial resistance, Enterococcus spp, Escherichia coli, extended-spectrum beta-lactamase (ESBL), Klebsiella spp, surveillance, urine culture, urinary tract infection, Antibacterial properties, Antimycobacterial, Gram negative bacteria, Gram positive bacteria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), toplum ve hastane kaynaklı enfeksiyonlar arasında en sık görülen enfeksiyonlardan biri olup ampirik tedavide uygun antibiyotik seçiminin yapılabilmesi için etken mikroorganizmaların dağılımı ile antibiyotik direnç paternlerinin düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na 2020–2025 yılları arasında gönderilen idrar kültürlerinden izole edilen mikroorganizmaların dağılımını, yaş, cinsiyet ve klinik özelliklere göre değişimini, sık görülen etkenlerin antibiyotik direnç durumlarını ve yıllar içerisindeki direnç eğilimlerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu araştırma; 2020–2025 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen toplam 226.218 idrar örneğinin retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirildi. Çalışmaya kabul kriterlerini karşılayan 150.763 örnek dahil edildi. Mikroorganizmaların tanımlanması konvansiyonel yöntemler ve VITEK® 2 Compact otomatize sistemi ile yapıldı. Antimikrobiyal duyarlılık testleri Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ve otomatize sistem kullanılarak EUCAST kriterlerine göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen örneklerin 29.928'inde anlamlı üreme saptanırken, 101.038 örnekte üreme izlenmedi. En sık izole edilen mikroorganizmalar sırasıyla Escherichia coli (%42.4), Enterococcus spp. (%17.1) ve Klebsiella spp. (%14.1) olarak belirlendi. Beş yıllık süreçte E. coli izolasyon oranında azalma eğilimi görülürken, Enterococcus spp., Klebsiella spp. ve Enterobacter spp. oranlarında artış gözlendi. Kültür pozitifliği kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunurken, erkeklerde özellikle 60 yaş ve üzerindeki bireylerde belirgin artış saptandı. ESBL pozitifliği E. coli izolatlarının %23.5'inde tespit edildi. Klebsiella spp. izolatlarında da dikkat çekici düzeyde ESBL üretimi belirlendi. Ayrıca MRKNS, MSKNS, MRSA ve MSSA izolatlarının dağılımı incelendiğinde metisilin direncinin özellikle koagülaz negatif stafilokoklarda yüksek olduğu görüldü. Antibiyotik duyarlılık değerlendirmesinde Gram negatif bakterilerde amikasin ve karbapenemlerin yüksek etkinliğini koruduğu, buna karşın özellikle ESBL pozitif izolatlarda üçüncü kuşak sefalosporinlere karşı direnç oranlarının arttığı belirlendi. Sonuç: Çalışmamız, bölgemizde üriner sistem enfeksiyonlarının en önemli etkeninin halen Escherichia coli olduğunu, ancak yıllar içerisinde Klebsiella spp., Enterococcus spp. ve diğer dirençli hastane kökenli patojenlerin görülme sıklığında artış meydana geldiğini göstermektedir. ESBL pozitif suşların ve metisilin dirençli stafilokokların varlığı, ampirik tedavi planlanırken yerel direnç verilerinin dikkate alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bölgesel sürveyans çalışmalarının düzenli olarak sürdürülmesi, enfeksiyon kontrol önlemlerinin güçlendirilmesi ve akılcı antibiyotik kullanım politikalarının uygulanması, direnç gelişiminin kontrol altına alınmasında önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary tract infections (UTIs) are among the most common community acquired and healthcare-associated infections. Regular surveillance of causative microorganisms and their antimicrobial resistance patterns is essential for selecting appropriate empirical therapy and monitoring resistance trends. The aim of this study was to evaluate the distribution of microorganisms isolated from urine cultures submitted to the Medical Microbiology Laboratory of Atatürk University Health Research and Application Center between 2020 and 2025, to investigate their distribution according to age, sex, and clinical characteristics, and to determine the antimicrobial resistance profiles and temporal resistance trends of the most frequently isolated uropathogens. Material and method: This retrospective study included urine culture samples submitted to the Medical Microbiology Laboratory of Atatürk University Health Research and Application Center between 2020 and 2025. A total of 226.218 urine samples were reviewed, and 150.763 samples meeting the inclusion criteria were included in the study. Identification of microorganisms was performed using conventional microbiological methods and the VITEK® 2 Compact automated identification system. Antimicrobial susceptibility testing was carried out using the Kirby–Bauer disk diffusion method and automated systems according to the European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) criteria. Results: Significant bacterial growth was detected in 29.928 urine cultures, whereas 101.038 cultures showed no bacterial growth. The most frequently isolated microorganisms were Escherichia coli (42.4%), Enterococcus spp. (17.1%), and Klebsiella spp. (14.1%). During the five-year study period, the isolation rate of E. coli gradually decreased, whereas Enterococcus spp., Klebsiella spp., and Enterobacter spp. demonstrated increasing trends. Culture positivity was higher in female patients than in males; however, a marked increase was observed among males aged 60 years and older. Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) production was detected in 23.5% of E. coli isolates, and a considerable proportion of Klebsiella spp. isolates also exhibited ESBL production. Methicillin resistance was found to be higher among coagulase-negative staphylococci than methicillin susceptibility. Antimicrobial susceptibility analysis demonstrated that amikacin and carbapenems remained highly effective against Gram negative bacteria, whereas resistance to third-generation cephalosporins was particularly common among ESBL-producing isolates. Conclusion: The findings of this study demonstrate that Escherichia coli remains the predominant causative agent of urinary tract infections in our region. However, the increasing frequency of Klebsiella spp., Enterococcus spp., and other multidrug-resistant healthcare-associated pathogens indicates a changing epidemiological profile. The presence of ESBL-producing isolates and methicillin-resistant staphylococci highlights the importance of considering local antimicrobial resistance data when selecting empirical therapy. Continuous regional surveillance, strict infection control measures, and rational antibiotic stewardship programs are essential to prevent the further spread of antimicrobial resistance and to improve treatment outcomes.