Malignite şüphesiyle yatırılan hastalarda biyopsi süreci ve maliyet analizi
Biopsy process and cost analysis in patients hospitalized with suspected malignancy
- Tez No: 1019898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇİZMECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyopsi, Tanısal süreç, Maliyet analizi, Biopsy, Diagnostic Process, Cost Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, malignite şüphesi ile servis yatışı yapılan hastalarda doku biyopsisinin hastane yatışından itibaren patoloji sonucu çıkana kadar zaman içerisindeki işlemlerin süreçlerinin ve hastaneye toplam maliyetini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'nde Eylül 2019–Eylül 2024 arasında malignite şüphesi ile biyopsi yapılan ve kayıtlarına eksiksiz ulaşılan toplam 68 hastayı kapsamaktadır. Çalışma için 05.11.2024 tarihli ve 2024/588 sayılı etik kurul onayı alınmıştır. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar, süreç ve maliyet verileri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS v27 ve GraphPad Prism v10 ile yapılmış; sağkalım Kaplan–Meier yöntemi ve Log-rank testi ile, risk faktörleri Cox regresyon analizi ile incelenmiş, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Toplam 68 hastanın verileri değerlendirildi. Tanı evresinin tanı zamanına etkisi bulunmadı (p>0,05). Devlet hastanelerinden sevk edilen hastalarda biyopsi–tanı süresi (p=0,05) ve toplam süreç süresi (p=0,037) anlamlı olarak daha uzun saptandı. Komorbiditelerin tanı sürecine, biyopsi zamanının ise sağkalıma anlamlı etkisi olmadığı görüldü (p>0,05). Maliyet analizinde klinik süreç süreleri ile özellikle laboratuvar, görüntüleme, konaklama ve ilaç maliyetleri arasında anlamlı ve pozitif korelasyonlar bulundu; en belirgin artışın konaklama, ilaç ve laboratuvar maliyetlerinde olduğu saptandı. Biyopsi maliyeti ve paket fiyatları ile süreç süreleri arasında anlamlı ilişki izlenmedi (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, malignite şüphesiyle biyopsi yapılan hastalarda tanısal sürecin özellikle sevk edilen kurum ve klinik süreçlerin uzunluğundan etkilendiğini ve süreç uzadıkça başta konaklama, ilaç ve laboratuvar maliyetleri olmak üzere hastane maliyetlerinin belirgin şekilde arttığını göstermektedir. Komorbiditelerin tanı süresi üzerine anlamlı etkisi bulunmazken, biyopsi zamanlamasının sağkalım ile ilişkisi saptanmamıştır. Tanı ve tedavi süreçlerinin optimize edilmesi, gereksiz gecikmelerin azaltılması ve maliyet etkinliğinin artırılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the procedural timeline from hospital admission to the receipt of pathology results in patients hospitalized with suspected malignancy who underwent tissue biopsy, as well as the total hospital cost of this process. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 68 patients who were hospitalized with a prediagnose of malignancy and underwent biopsy procedure at the Department of Internal Medicine, Selcuk University Faculty of Medicine, between September 2019 and September 2024, with complete medical records available. Demographic, clinical, laboratory, diagnostic process, and cost-related data of the patients were evaluated. Survival was assessed using the Kaplan–Meier method and compared with the Log-rank test, while risk factors were analyzed using Cox regression analysis. All cost outcomes were declaret in us dollars currency. Results:. Data from 68 patients were analyzed. Disease stage had no significant effect on the timing of diagnosis (p>0.05). Patients referred from state hospitals had significantly longer biopsy–diagnosis time (p=0.05) and total diagnostic process duration (p=0.037). Comorbidities did not significantly affect diagnostic duration, and biopsy timing showed no significant impact on survival (p>0.05). Cost analysis revealed significant positive correlations between clinical process duration and laboratory, imaging, accommodation and medication costs, with the highest increase observed in accommodation, medication and laboratory expenses. No significant association was found between biopsy or package costs and process durations (p>0.05). Conclusion: This study demonstrates that in patients undergoing biopsy due to suspected malignancy, the diagnostic process is significantly influenced by referral characteristics and the duration of clinical procedures. Prolongation of the diagnostic pathway is associated with a marked increase in hospital costs, particularly accommodation, medication and laboratory expenses. Comorbidities did not significantly affect diagnostic timing, and biopsy timing was not associated with survival. Optimization of diagnostic workflows and reduction of unnecessary delays may contribute to improved clinical efficiency and cost-effectiveness.