Westernization, modernization and Turkish-Arab relations during Democrat Party era
Batılılaşma, modernleşme, Demokrat Parti dönemi Türk-Arap ilişkileri
  1. Tez No: 101990
  2. Yazar: SAİT OCAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. JEREMY SALT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Modernleşme, Türkiye, Araplar, Dış Politika VI, Westernization, Modernization, Foreign Policy, Turkey, Arabs IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET BATILALIŞMA, MODERNLEŞME VE DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİ TÜRK- ARAP İLİŞKİLERİ Ocaklı, Sait Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Jeremy Salt Eylül 2001 Türk Dış Politikası alanındaki akademik çalışmalar çok partili demokrasiye geçiş sonrası Türkiye'nin dış politika hedeflerinin tek parti döneminden farklılıklar gösterdiğini iddia etmektedir. Bu çalışmalara göre, 1923-1950 dönemi Cumhuriyet Partisi yönetimi Ortadoğu meselelerine karışmaktan çekinirken, Demokrat Partililer Türkiye'yi bölgede maceralara sürüklemiştir. Bu tez Demokrat Parti dönemi Türk dış politikası hedeflerinin önceki dönemden farklılıklar gösteriyor olmasına rağmen, Ortadoğu'yla ilgili bu farklılıkların özde değil biçimde olduğunu iddia etmektedir. Türkiye'nin Ortadoğu'ya bakışı 1945 sonrası değişen güç dengelerinden etkilenen batının bölgedeki hedeflerinden etkilenmiştir. Türkiye'nin dış politika hedefleri Cumhuriyetin kurucuları tarafından konulmuş batılılaşma amacının içinde şekillenmiştir. Bunun için, batı etkeni Türk dış politikası planlamasında belirleyici bir rol oynamıştır. Dolayısıyla, Arap dünyasının batı egemenliği altında olduğu gerçeğiyle birlikte, Türkiye ve Arap hükümetleri arasındaki ilişkilerin olumsuz bir şekilde etkileneceği kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WESTERNIZATION, MODERNIZATION AND TURKISH-ARAB RELATIONS DURING DEMOCRAT PARTY ERA Ocaklı, Sait Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Jeremy Salt September 2001 Academic studies on Turkish foreign policy claim that Turkey's foreign policy objectives after the transition to a multiparty democracy indicate cleavages with the mono-party period. According to these studies, while the Republican rule between 1923- 1950 refrained from intervening in Middle Eastern matters, the Democrats drew Turkey into adventures in the region. This thesis argues that although Turkish foreign policy objectives during the Democrat era seemed to indicate differences from the preceding era, these differences insofar as the Middle East was concerned were more of style than substance. Turkey's attitudes towards the Middle East were strongly affected by western objectives in the region which themselves were affected by changes in the world balance of power after 1945. Turkey's own foreign policy objectives were very much framed within the context of the overarching goal of adaptation to westernisation laid down by the founders of the republic. The western factor therefore played a determining role in Turkey's foreign policy planning. Given that the Arab world remained under western domination, it was therefore inevitable that relations between Turkey and Arab mgovernments would be adversely affected.