Changes seen in the physiognomy of İstanbul during westernization in the 19th century with an emphasis on its architecture: a close look at the Galata-Beyoğlu district
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 8023
- Danışmanlar: PROF. DR. APTULLAH KURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZET Bu çalışmanın anacı, 19 ! uncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul'da Batılılaşmanın etkisiyle ortaya çıkan genel fiziksel değişimi, özellikle de mimarinin değişimini incelemektir. İkinci bolünde. Batıyla ilişkilerin ve ' Batılılaşmanın mimariye yansıması ele alınmıştır. Bu ilişkilerin artmaya başladığı III. Selim döneminden başlayarak, 19 : uncu yüzyılın sonuna dek, Osmanlı mimarisinin Batılılaşma etkisiyle geçirdiği değişim, örneklerle incelenmiştir. Batılılaşmada Tanzimat kararlarının etkileri gözden geçirilmiş, bunların sonucunda meydana gelen örgütsel değişikliklere değinilmiştir» Batılı biçimlerin mimariye girmesinde doğrudan etkisi olan yabancı mimarların etkinliklerine de yer.verilmiştir, üçüncü bölümde İstanbul'un kent ölçeğinde geçirdiği mekân sal değişiklikler ele alınmıştır. Bunun için, önce bu değişiklikleri hazırlayan ekonomik, siyasi, sosyal nedenler incelenmiş, kent yönetiminde meydana gelen değişiklikler ve ilk belediye örgütünün kuruluşu ele. alınmıştır. Daha sonra kent planlaması yolunda atılan ilk adımlar incelenmiştir.VIII Tezimizin dördüncü bölümünde, Batılılaşmanın her alanda en iyi görüldüğü kesim olan Galata-Bey oğlu bölgesi özel inceleme alanı olarak ele alındı. Kuruluşundan beri bir ticaret bölgesi olan bu bölgenin incelenmesine buradaki ilk Yerleşmeler den başlandı. Bölgenin 19 'uncu yüzyıla kadarki tarihi gelişi mi gözden geçirildikten sonra.»' bu yüzyıldaki sosyal ve mimari gelişimi, Osmanlı İmparatorluğu' nun bu dönemde içinde bulunduğu sosyo-ekonomik ve siyasi ilişkiler çerçevesinde incelendi. Daha sonra bu bölgede Batılılaşma etkisindeki mimari gelişim ele alındı ve 19 'uncu. yüzyıl Avrupa'sında moda olan üslûpların sergilendiği beş ayrı bina örnek olarak alınarak, fonksiyon ve üslûp açısından incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The a ira of this thesis is to stud? the overall changes in the physical environment with emphasis on the change of architec ture in Istanbul in the 19th century, influenced by westerni zation. The. second section reveals the manifestation of the relations ?grith the west and Westernization on architecture-, The changes in the Ottoman architecture under the influence of Westerni zation are studied,, fros the time of Sultan Selim III when the relations with the west started to intensify until the end of the 19th century. 'The effects of the Tanzirsst decrees on Wes ternization are studied and the changes at the organizational (institutional) level, brought about by then: are shovn, The effects of European architects on the implementation of fo reign forms and styles., and their works are also mentioned in this section. The third section deals with physical changes at urban level. First, the economic, social and political developments which led to these changes are discussed, and then the changes in urban administration and the establishment of the first mu nicipality 'are looked at. The first steps towards city-plan-VI ning are also studied in this section. The fourth section concentrates on a specific city-section. Galata-Beyoğlu district is studied as an example of Wester nization in every aspect of life. The historical development of this district j which has been a trade center since the be ginning of its history is reviewed since the first settlement here until the 19th century. Then its social and architectu ral development in the 19th century is studied in the frame work of the socio-economic and political situation of the Ottoman Empire then. The- last part of the fourth section deals with the^architec- tural development in Galata-Beyoğlu in more detail. Five buildings are given as examples of their type, and the Western styles they exhibit are examined.
Benzer Tezler
- İstanbul'un Asya yakasının peyzaj ekolojisi açısından incelenmesi
The Landspace ecological evaluation of the Asian side of İstanbul
İPEK MELEK ŞEN
- Realisms and working women in the novels of Gaskell and Brontë
Gaskell ve Brontë'nin romanlarında gerçekçilik ve çalışan kadınlar
RANA KAHVECİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
İngiliz Dili ve EdebiyatıOrta Doğu Teknik Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MARGARET J. M. SÖNMEZ
- Yüz ifadelerinin seramik formlar olarak yorumu
Expressions of gestures in ceramic forms
YEŞİM ARSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
Güzel SanatlarHacettepe ÜniversitesiSeramik ve Cam Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DR. TAYFUN KARADENİZ
- 1914 Çallı kuşağından günümüze portre resminde karakter çözümlemelerinin incelenmesi
Interpreting analyses of characters in the portrait painting art from the 1914 'Çallı' period to now
NİLÜFER USTA
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Güzel SanatlarBalıkesir ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. NURAY GÜMÜŞTEKİN
- Kutadgu Bilig'de ahlak kavramı ve tıp etiğine katkısı
Ethical concept in Kutadgu Bilig and its contribution to medical ethics
HİLMİ ÖZDEN
Doktora
Türkçe
2002
Deontoloji ve Tıp TarihiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiDeontoloji Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. ÖMÜR ELÇİOĞLU