Videografik yavaşlık: Bir duygulanım aracı olarak video
Videographic slowness: Video as an affection instrument
- Tez No: 1019920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN MUSTAFA TÖLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Video Sanatı, Video Sanatında Yavaşlık, Yavaş Sinema, Videografik Yavaşlık, Videoplastik, Sineplastik, Video sanat, Video Art, Slowness in Video Art, Slow Cinema, Videographic Slowness Videoplastic, Cineplastic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve kapitalist üretim biçimleriyle birlikte hız olgusu, modern toplumun üretim ve tüketim dinamiklerini derinden etkilemiş, bireylerin zaman algısını ve toplumsal ilişkilerini dönüştürmüştür. Sanayileşme süreciyle belirginleşen bu olgu, hızlı tüketim pratikleri ve hız odaklı yaşam biçimleriyle yaygınlaşmış, buna tepki olarak 20. yüzyılın sonlarında yavaşlık hareketleri ortaya çıkmıştır. Yavaş yemek, yavaş şehir ve yavaş turizm gibi gündelik yaşam pratiklerinde somutlaşan bu karşı duruş, sinema gibi kültürel alanlarda da hız kültüne alternatif bir estetik ve üretim pratiği olarak kendini göstermiştir. Video sanatında da bu yavaşlık kendisini hız kültürünün anlık ve yüzeysel algısına karşı, zamanı bilinçli biçimde yavaşlatan ve izleyiciyi düşünsel bir deneyime davet eden alternatif bir estetik alan olarak sunmaktadır. Bu çalışmada“video sanatında yavaşlık”ifadesi, slow cinema literatürü bağlamında, video sanatında zamansal uzama ve minimal anlatı stratejilerini tanımlamak amacıyla analitik bir kavram olarak kullanılmaktadır. Videografik yavaşlığın yapısal özelliklerini analiz edebilmek için, Elie Faure'un sineplastik yaklaşımından hareketle geliştirilen videoplastik kavramı temel çözümleme yöntemi olarak kullanılmıştır. Bu çerçevede Bill Viola, Douglas Gordon, Ergin Çavuşoğlu, Ali Kazma, Isabelle Hayeur ve Özlem Şimşek'in seçili eserleri incelenmiştir. Analiz kapsamına Bill Viola'nın The Reflecting Pool ve The Greeting, Douglas Gordon'ın 24 Hour Psycho ve Déjà-vu, Ergin Çavuşoğlu'nun Lundy, Louis, Barge and Troy ve Point of Departure, Ali Kazma'nın Clock Master ve Safe, Isabelle Hayeur'ün Borderland ve Losing Ground, Özlem Şimşek'in Haremde Goethe ve Ağlayan Kadınlar adlı eserleri dâhil edilmiştir. Bu eserler, zamanın bilinçli biçimde yavaşlatıldığı, anlatı ve biçimsel unsurların yeniden düzenlendiği ve izleyiciyi deneyime aktif biçimde dâhil eden yapılar olmaları nedeniyle seçilmiştir. Çalışma sonucunda, videografik yavaşlığın yalnızca zamansal bir yavaşlatma pratiği olmadığı, anlatının ve biçimin birlikte yeniden kurgulandığı özgül bir estetik yapı sunduğu ortaya konmuştur. Bu bağlamda tez, videografik yavaşlığı çağdaş video sanatı içinde bağımsız ve ayırt edici bir kavram olarak tanımlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
With globalization and capitalist production systems, the notion of speed has deeply influenced the production and consumption dynamics of modern society, transforming individuals' perception of time and social relations. This phenomenon, intensified during industrialization, spread through fast consumption practices and speed-oriented lifestyles. In response, slow movements emerged in the late 20th century. This counter-stance, embodied in everyday practices such as slow food, slow cities, and slow tourism, also manifests as an alternative aesthetic and production practice in cultural spheres like slow cinema. In the realm of video art, this slowness offers an alternative aesthetic that deliberately slows down time and invites viewers into a reflective, contemplative experience, countering the superficial and instantaneous perception of speed culture. This study aims to examine the historical development of speed and the emerging slow movements, exploring the concept of videographic slowness in contemporary video art at both theoretical and practical levels. To analyze the structural features of videographic slowness, the concept of“videoplastic,”developed from Elie Faure's sineplastic approach, is employed as the main analytical framework. Selected works by Bill Viola, Douglas Gordon, Ergin Çavuşoğlu, Ali Kazma, Isabelle Hayeur, and Özlem Şimşek are examined. The analysis includes Viola's The Reflecting Pool and The Greeting; Gordon's 24 Hour Psycho and Déjà-vu; Çavuşoğlu's Lundy, Louis, Barge and Troy and Point of Departure; Kazma's Clock Master and Safe; Hayeur's Borderland and Losing Ground; and Şimşek's Haremde Goethe and Ağlayan Kadınlar. These works were selected for their deliberate manipulation of time, reconfiguration of narrative and formal elements, and their ability to actively engage viewers in the experience. The study concludes that videographic slowness is not merely a temporal slowing; it constitutes a distinctive aesthetic structure where time, space, narrative, the body, and viewer experience are reconfigured together. Accordingly, the thesis aims to define videographic slowness as an independent and distinctive concept within contemporary video art.