Dönüşümcü liderlik ile değişime hazır olma ilişkisi: Psikolojik güçlendirmenin aracı, ilişkisel liderliğin düzenleyici rolü
Transformational leadership and readiness for change: The mediating role of psychological empowerment and the moderating role of relational leadership
  1. Tez No: 1019924
  2. Yazar: ADNAN MENDERES AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Transformational leadership
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışları ile öğretmenlerin değişime hazır olma durumu arasındaki ilişkide, öğretmenlerin psikolojik güçlendirme düzeylerinin aracılık, okul müdürlerinin ilişkisel liderlik davranışlarının düzenleyicilik rolü incelenmiştir. Mevcut araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve model testi uygulanmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin 34 ilinde kamuya bağlı liselerde görev yapan 960 öğretmen katılmıştır. Katılımcılara kişisel bilgiler formu, Dönüşümcü Liderlik Ölçeği, Psikolojik Güçlendirme Ölçeği, Değişime Hazır Olma Ölçeği ve İlişkisel Liderlik Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın veri analizi sürecinde betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü ANOVA testi, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, doğrulayıcı faktör analizi, örtük yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak regresyon, aracılık, düzenleyicilik ve durumsal aracılık analizi kullanılmıştır. Örtük durumsal aracılık analizi sonuçlarına göre, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışları ile öğretmenlerin değişime hazır olma durumu arasındaki ilişkide, öğretmenlerin psikolojik güçlendirme düzeylerinin aracılık, okul müdürlerinin ilişkisel liderlik davranışlarının düzenleyicilik rolü istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İlişkisel liderliğin yüksek olduğu koşullarda durumsal aracılık modelinin anlamlı biçimde güçlendiği, ilişkisel liderliğin orta ve düşük düzeylerinde ise bu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda teori ve uygulamaya yönelik çıkarımlar tartışılmıştır. Araştırma bulgularına dayalı olarak okul temelli uygulamalar yoluyla öğretmenlerin psikolojik güçlendirme ve değişime hazır olma düzeylerini destekleyen liderlik yaklaşımlarının yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of teachers' psychological empowerment and the moderating role of school principals' relational leadership behaviors were examined in the relationship between school principals' transformational leadership behaviors and teachers' readiness for change. In the present study, a quantitative research method was adopted, and model testing was employed. The sample consisted of 960 teachers working in public high schools across 34 provinces in Türkiye. Personal information form, Transformational Leadership Scale, Psychological Empowerment Scale, Readiness for Change Scale, and Relational Leadership Scale were applied to the participants. Descriptive statistics, t-tests, one-way ANOVA, Pearson product–moment correlation coefficients, confirmatory factor analysis, and mediation, moderation, and moderated mediation analyses within latent structural equation modeling were used to analyze the data. The results of the latent moderated mediation analysis indicated that teachers' psychological empowerment played a significant mediating role, while school principals' relational leadership behaviors had a statistically significant moderating role in the relationship between school principals' transformational leadership behaviors and teachers' readiness for change. The conditional effect was found to be significantly stronger under conditions of high relational leadership, whereas this effect disappeared at moderate and low levels of relational leadership. In light of the findings, implications for theory and practice were discussed. Based on the research findings, it is recommended that leadership approaches which support teachers' psychological empowerment and readiness for change be disseminated through school-based practices.