Effects of transformational leadership on organizational change management and organizational ambidexterity
Dönüşümcü liderliğin örgütsel değişim yönetimi ve örgütsel çift yeteneklilik üzerindeki etkileri
- Tez No: 378537
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Change, Organizational Change Management, Ambidexterity, Organizational Ambidexterity, Leadership, Transformational Leadership
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bilim ve teknolojinin gelişimi sonucunda bilgi daha hızlı yayılmaya başladı. Bu nedenle, kuruluşlar yeni düzenlemelere ayak uydurmak için bazı zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ek olarak, çoğu kuruluşlar bu değişimlerle nasıl başa çıkabileceğini bilmemektedir. Fakat, eğer kuruluşlar değişikliklerle başa çıkabilirlerse uzun süre hayatta kalabilirler. Bu nedenle, uzun aşamada hayatta kalmak için ve rakipleriyle rekabet edebilmek için değişiklikleri uygulamak kuruluşlar için önemlidir. Ek olarak, çevrede daha güçlü olabilmek için kuruluşlar çift yetenekli de olmalıdır. Kuruluşlar çift yetenekli olmalıdır çünkü güncel kalabilmek için var olan ürünlerini ya da fikirlerini çürütmelilerdir ve gelişen bilim ve teknoloji için gerekli olan yeni ürünler ve ya fikirler araştırmalılardır. Diğer taraftan, kabul edilebilir ki bir kuruluşa değişimin ve yeniliğin uygulanması kolay değildir. Fakat, iyi kurulmuş yönetim ile birlikte kuruluşlar değişim ve yenilik açısından ilerleyebilirler. Bu konuda kuruluşların yöneticileri için önemli sorumlulukları vardır. Örgütsel değişim yönetimi ve örgütsel çift yeteneklilik yaratabilmek için yöneticiler dönüşümcü liderlik sitilini benimsemelilerdir. Kuruluşlarını değiştirmek için yöneticiler takipçilerine yol göstermelidirler. Yöneticiler kuruluşlarını değişime hazır bulundurmak için çalışanlarını motive etmelidirler. Kabul edilir ki liderlik sitili öğrenilebilir bu sebepten kuruluşlarını uzun süre ayakta tutabilmek için yöneticiler dönüşümcü liderlik sitilini benimsemelilerdir. Bu çalışmanın analiz sonuçları göstermektedir ki dönüşümcü liderlik örgütsel değişim yönetimi ve örgütsel çift yeteneklilik üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Kuruluşlar çevresel gelişmelere ayak uydurmak için değişimi uygulayabilir ve yenilikçi olabilmek için çift yeteneklilik yaratabilirler.
Özet (Çeviri)
As a result of the development of science and technology, information started to spread more quickly. Therefore, organizations have been facing some difficulties to keep up with new regulations. In addition, many organizations do not know how they can cope with those changes. However, if the organizations can deal with the changes they face, they can survive in the long-run. Therefore, it is important for organizations to apply changes in order to survive in long process and compete with their competitors. In addition, in order to be more stronger in the environment, organizations should also be ambidextrous. Organizations should be ambidextrous because they should exploit their existing ideas or products to keep them up-to-date and they should explore new ideas or products which are necessary for developing science and technology. On the other side, it can be accepted that applying change and innovation to an organization is not easy. However, organizations can make progress on both change and innovation with a well established management. For this issue, there are important responsibilities for managers of the organizations. Crucially, in order to make organizational change and organizational ambidexterity managers should adapt transformational leadership style. Managers should lead their followers so as to transform their organization. In order to keep the organization ready to apply change and innovation managers should motivate their employees. It has been accepted that leadership style can be learned so managers should adapt to being transformational to keep their organizations in the long-run. Analysis results of this study indicate that transformational leadership has a positive effect on both organizational change management and organizational ambidexterity. Organizations can make changes to advance next to environmentally developments and they can create ambidexterity to be innovative.