Irak'ta sağlık sigortasının yapısı, gelişimi ve mevcut durumun değerlendirilmesi
Structure, development, and assessment of the current state of health insurance in Iraq
  1. Tez No: 1019957
  2. Yazar: ZAHRAA MOHAMMED HUSSEIN AL-SABEA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Irak, Sağlık sigortası, Toplumsal farkındalık, Digitalization, Iraq, Insurance-health, Social awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık sigortası, bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini güvence altına alan ve sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan önemli bir yapıdır. Ancak bazı ülkelerde bu sistemin uygulanmasında yapısal, ekonomik ve toplumsal çeşitli engellerle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Irak'ta sağlık sigortası sisteminin yapısını, gelişimini incelemek ve mevcut durumunu değerlendirmektir. Araştırma, nitel bir yöntemle yürütülmüş olup, sağlık sektöründe görev yapan profesyonellerle yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, sağlık sigortasının uygulanma sürecinin kurumsal farklılıklar, teknik altyapı eksiklikleri ve vatandaşların sınırlı farkındalığı gibi çok boyutlu engellerle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle sistemin dijitalleşmemiş yapısı ve karmaşık bürokratik işlemler, katılım oranlarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, vatandaşların sağlık sigortası konusundaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu ve bu durumun güven eksikliğine ve sistemden uzak durmalarına neden olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, sağlık sigortası sisteminin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için yasal çerçevenin yanı sıra teknik altyapının güçlendirilmesi, vatandaşlara yönelik bilinçlendirme çalışmalarının artırılması ve sürecin dijital çözümlerle desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Health insurance is a crucial structure that ensures individuals' access to healthcare services and contributes to the sustainability of health systems. However, in some countries, the implementation of this system faces various structural, economic, and social obstacles. The purpose of this study is to examine the structure and development of the health insurance system in Iraq and to evaluate its current status. The research was conducted using a qualitative approach, with data collected through semi-structured interviews with professionals working in the health sector. The collected data were analyzed using content analysis. The findings reveal that the implementation process of health insurance in Iraq faces multidimensional barriers such as institutional disparities, deficiencies in technical infrastructure, and limited public awareness. In particular, the non-digital nature of the system and complex bureaucratic procedures negatively affect participation rates. Furthermore, the lack of public knowledge regarding health insurance contributes to distrust and disengagement from the system. In conclusion, for the effective implementation of the health insurance system, it is essential to strengthen the technical infrastructure alongside the legal framework, increase awareness campaigns targeting citizens, and support the process with digital solutions.