Aile hekimliği uzmanlığına dair farkındalık: Kırıkkale'de diğer branş uzman hekimler üzerine bir değerlendirme
Awareness of family medicine specialization: An evaluation of other branch specialist in Kırıkkale
- Tez No: 1019965
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Uzman Hekim, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Sevk Zinciri, Sağlık Hizmetleri Entegrasyonu, Family Medicine, Specialist Physician, Primary Care, Referral Chain, Health Services Integration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kırıkkale'de aile hekimliği dışındaki branşlarda çalışan uzman hekimlerin aile hekimliği disiplinine yönelik bilgi düzeylerini, algılarını, beklentilerini ve sistemin işleyişine dair eleştirilerini belirleyip, bu tespitlerimizin aile hekimliği sistemi üzerine etkilerini değerlendirmektir. Çalışma ayrıca, uzman hekim bakış açısıyla sağlık hizmeti düzeyleri arasındaki entegrasyonun önündeki engelleri ve sevk zincirinin işleyişine ilişkin sorunları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma, Kırıkkale'deki kamu, üniversite ve özel hastanelerde çalışan 67 uzman hekim ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini, mesleki deneyimlerini ve aile hekimliği sistemine ilişkin görüşlerini içeren yapılandırılmış bir anket kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programı ile tanımlayıcı istatistikler kullanılarak değerlendirilmiş ve açık uçlu sorulara verilen yanıtlar tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Katılımcıların çoğunluğu, aile hekimliğini bütüncül bir klinik disiplin olarak değil, reçete yazma, rapor düzenleme ve hasta sevk etme gibi bürokratik işlevler üzerinden tanımlama eğilimindedir. Uzman hekimlerin, tıp fakültesi lisans eğitimleri sırasında aldıkları aile hekimliği eğitimini yetersiz buldukları ve sistem hakkındaki bilgilerini çoğunlukla saha deneyimi yoluyla edindikleri belirlenmiştir. Birinci basamak ve ikinci/üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında yapılandırılmış bir iletişim ve geri bildirim mekanizmasının bulunmadığı, sevk zincirinin işlevsiz olduğu ve uzmanların aile hekimlerine karşı mesleki güven sorunları yaşadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Uzman hekimlerin aile hekimliğine ilişkin algılarında rol karmaşası ve iletişim eksikliği belirgindir. Sağlık sisteminin bütüncül işleyişini ve seviyeler arası entegrasyonu sağlamak için, tıp eğitiminde birinci basamak sağlık hizmetlerine ilişkin farkındalığın artırılması, sevk zincirinin işlevsel hale getirilmesi ve hekimler arasında dijital bir geri bildirim döngüsünün kurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the knowledge levels, perceptions, expectations, and criticisms of the family medicine system among specialist physicians working in branches other than family medicine in Kırıkkale, and to evaluate the impact of these findings on the family medicine system. The study also aims to reveal the obstacles to integration between different levels of healthcare services and the problems related to the referral chain from the perspective of specialist physicians. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 67 specialist physicians working in public, university, and private hospitals in Kırıkkale. Data were collected using a structured questionnaire that included participants' socio-demographic characteristics, professional experience, and opinions regarding the family medicine system. The obtained data were evaluated using descriptive statistics with the SPSS program, and the responses to open-ended questions were examined using thematic analysis. Results: The vast majority of participants tended to define family medicine not as a holistic clinical discipline, but rather through bureaucratic functions such as prescribing medication, preparing reports, and referring patients. It was found that specialist physicians considered the family medicine training they received during their pre-graduate medical education inadequate and that they acquired their knowledge of the system mostly through field experience. It was determined that there is no structured communication and feedback mechanism between primary and secondary/tertiary care, that the referral chain is dysfunctional, and that specialists have a professional trust issue with family physicians. Conclusion: Role confusion and communication breakdown are prominent issues in specialist physicians' perceptions of family medicine. To ensure the holistic functioning of the healthcare system and integration between different levels, it is necessary to increase primary care awareness in medical education, make the referral chain more functional, and establish a digital feedback loop among physicians.