Bağlama eğitiminde zeybek tavrının öğretimine yönelik etkileşimli ders materyali tasarımı ve kullanılabilirliği
Design and usability of interactive teaching materials for teaching the zeybek style in bağlama education
  1. Tez No: 1019964
  2. Yazar: HASRET CEM BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ DELİKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim destekli eğitim, Sanal çalgı, Informatics supported education, Virtual instrument
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bağlama eğitiminde Zeybek tavrının öğretimine yönelik etkileşimli bir dijital ders materyali tasarlamak ve geliştirilen materyalin kullanılabilirliğini incelemek olacaktır. Araştırma, Tasarım ve Geliştirme Araştırması modeli kapsamında etkileşimli dijital ders materyali geliştirmeye yönelik bir araştırma niteliğinde yürütülecektir. Araştırmanın evrenini bağlama eğitiminde kullanılan yöresel tezene teknikleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu teknikler arasından seçilen Zeybek tezene tekniği oluşturacaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, bağlama eğitimi alanında uzman akademisyenler oluşturmaktadır. Araştırmada, Zeybek tavrına yönelik hazırlanacak dijital materyalde nota ve video senkronizasyonu sağlanacaktır. Materyalin kullanılabilirliği, alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda değerlendirilip geliştirilecektir. Araştırmanın verileri, uzman görüşme formu aracılığıyla toplanacaktır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenecektir. Araştırma sonucunda tasarlanacak dijital materyalin, Zeybek tavrının öğretiminde kullanılabilir bir öğretim aracı olacağı ve bağlama eğitimine yönelik dijital materyal tasarım çalışmalarına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to design an interactive digital teaching material for teaching the Zeybek style in bağlama education and to examine the usability of the developed material. The research will be conducted as a Design and Development Research model study aimed at developing interactive digital teaching material. The universe of the research consists of regional tezene techniques used in bağlama education. The sample will consist of the Zeybek tezene technique selected from among these techniques. The working group of the research consists of academics specialising in bağlama education. In the research, note and video synchronisation will be provided in the digital material to be prepared for the Zeybek style. The usability of the material will be evaluated and developed in line with the opinions of field experts. The research data will be collected through an expert interview form. The data obtained will be analysed using descriptive analysis methods. It is anticipated that the digital material designed as a result of the research will be a usable teaching tool in the teaching of the Zeybek style and will contribute to digital material design studies for bağlama education.