Şizofreni hastalarına uygulanan nüks yönetimi grup psikoeğitim programının nüks yönetimi ve işlevsel iyileşmeye etkisi
Effects of relapse management group psychoeducation program applied to schizophrenia patients on relapse management and functional recovery
  1. Tez No: 1019966
  2. Yazar: BAHAR AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL ALTUNDAL DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Nüks yönetimi, İşlevsel iyileşme, Randomize kontrollü çalışma, Psikiyatri hemşireliği, Hemşirelik, Hemşirelik eğitimi, Psikiyatri, Psikiyatrik rehabilitasyon, Psikoeğitim, Psikolojik bozukluklar, Psikososyal yoksunluk, Schizophrenia, Relapse management, Functional recovery, Randomized controlled trial, Psychiatric nursing, Nursing, Education-nursing, Psychiatry, Psychiatric rehabilitation, Psychoeducation, Psychological disorders, Psychosocial deprivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Nüksün önlenmesi ve yönetilmesi, şizofreni hastalarının yaşam kalitelerini artırmak ve hastalıkla daha sağlıklı bir şekilde başa çıkmalarını sağlamak için temel faktörlerdir. Bu tezin amacı, şizofreni hastalarına uygulanan nüks yönetimi grup psikoeğitim programının nüks yönetimi ve işlevsel iyileşme üzerine etkisini incelemektir. Araştırma tek merkezli, prospektif (ön test-son test-takip testi), iki kollu (1:1), randomize kontrollü deneysel tasarımda olup, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Psikiyatri binası Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)'nde takipli 60 şizofreni hastasıyla (deney=30, kontrol=30), Şubat-Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki şizofreni hastalarına uygulanan“Nüks Yönetimi Grup Psikoeğitim Programı”dört hafta olup, haftada bir kez 60 dakika şeklindedir. Veriler, Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Nüksün Erken Uyarı İşaretlerinin Yönetimi Anketi (NEUİYA) ve Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği (ŞİİÖ) ile toplanmıştır. Veriler, SPSS 26 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t-testi, Ki-kare testi, Tekrarlanan ölçümlerde MANOVA ve Bonferroni testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Deney grubunda ön-test, son-test ve takip-testi ölçümleri arasında nüks yönetimi ve işlevsel iyileşme puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmış olup, elde edilen iyileşmenin bir aylık takip sürecinde sürdüğü belirlenmiştir (p<0,001). Kontrol grubunda ise aynı süreçte puanlarda azalma gözlenmiştir. Tekrarlayan ölçümler analizine göre zaman×grup etkileşiminin hem nüks yönetimi (F=54,350; p<0,001; ηp²=0,484) hem de işlevsel iyileşme (F=59,118; p<0,001; ηp²=0,505) açısından anlamlı olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçları, nüks yönetimi grup psikoeğitim programının önemli bir hemşirelik girişimi olabileceğini göstermiştir. Bu doğrultuda, nüks yönetimine yönelik yapılandırılmış psikoeğitim programlarının TRSM'lerde rutin bakım süreçlerine entegre edilmesi önerilebilir. Ayrıca daha geniş örneklemli ve uzun süreli takip çalışmalarının yapılması, müdahalenin uzun dönem etkilerinin değerlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Preventing and managing relapse are fundamental factors in improving the quality of life of schizophrenia patients and enabling them to cope with the disease in a healthier way. The aim of this thesis is to examine the effect of a group psychoeducation program on relapse management and functional recovery in schizophrenia patients. The research was a single-center, prospective (pre-test-post-test-follow-up test), two-arm (1:1), randomized controlled experimental design, conducted with 60 schizophrenia patients (experimental=30, control=30) followed up at the Community Mental Health Center in the Psychiatry building of Ankara Etlik City Hospital between February and April 2026. The“Relapse Management Group Psychoeducation Program”applied to schizophrenia patients in the experimental group lasted four weeks, with 60-minute sessions once a week. Data were collected using the Patient Demographic Information Form, the Management of Early Warning Signs of Relapse Questionnaire, and the Functional Recovery Scale for Schizophrenia Patients. Data were analyzed using the SPSS 26 software package. Independent Samples t-test, Chi-square test, Repeated Measures MANOVA, and Bonferroni test were used in the analysis of the data. The statistical significance level was set at p<0,05. In the experimental group, a statistically significant increase was found in relapse management and functional recovery scores between pre-test, post-test, and follow-up tests, and it was determined that the improvement obtained was maintained during the one-month follow-up period (p<0,001). In the control group, a decrease in scores was observed during the same period. According to repeated measures analysis, the time×group interaction was found to be significant for both relapse management (F=54,350; p<0,001; ηp²=0,484) and functional recovery (F=59,118; p<0,001; ηp²=0,505). The research results show that group psychoeducation programs for relapse management can be an important nursing intervention. Accordingly, it is recommended that structured psychoeducation programs for relapse management be integrated into routine care processes in community health centers. In addition, conducting studies with larger sample sizes and longer follow-up periods could contribute to the evaluation of the long-term effects of the intervention.