Keratokonusun genetik temelleri üzerine küresel yayın eğilimleri: Son 20 yılın bibliyometrik analizi
Global publication trends on the genetic foundations of keratoconus: A bibliometric analysis of the last two decades
  1. Tez No: 1019968
  2. Yazar: ELNARA SAMADLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BOZKURT OFLAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Genetik, Bibliyometrik analiz, VOSviewer, Korneal çapraz bağlama, Bilimsel haritalama, Keratoconus, Genetics, Bibliometric analysis, VOSviewer, Corneal cross-linking, Science mapping
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, son 20 yıl içindeki keratokonus hastalığının genetik temelleri, kalıtsal yatkınlığı ve moleküler patofizyolojisi üzerine küresel ölçekte üretilen bilimsel literatürün bibliyometrik analiz ve bilimsel haritalama yöntemleriyle niceliksel ve niteliksel olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın veri seti, Web of Science Core Collection (WoSCC) veri tabanından elde edilmiştir. Son 20 yıl içindeki yayımlanan, İngilizce dilindeki orijinal araştırma makaleleri ve derlemeler analize dahil edilmiştir. Literatürün entelektüel yapısını, iş birliği ağlarını ve kavramsal evrimini haritalandırmak için VOSviewer yazılımı kullanılmıştır. Veri setindeki istatistiksel gürültüyü (“Arap Saçı Etkisi”) önlemek ve alanın elit zümresini izole etmek amacıyla analizlerde yüksek eşik değerleri (Price ve Bradford yasaları) uygulanmıştır. Bulgular: Ortak yazarlık analizleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) tarihsel ve hacimsel olarak literatürün lideri olduğunu göstermekle birlikte; zamansal (overlay) haritalar, güncel dönemde (2018-2026) Çin ve Hindistan'ın devasa bir yükselişle literatürü domine ettiğini ve ağırlık merkezinin Asya'ya kaydığını saptamıştır. Farhad Hafezi, moleküler genetik ile klinik cerrahi arasındaki temel“translasyonel bilgi köprüsü”olarak ağın merkezine yerleşmiştir. Anahtar kelime analizleri, keratokonus felsefesinde radikal bir paradigma değişimini dökümante etmiştir: Erken dönemdeki“kornea nakli”gibi mekanik/cerrahi terimler yerini günümüzde“ZNF469”,“oksidatif stres”,“biyomekanik”ve“korneal çapraz bağlama (CXL)”gibi hücresel stabilizasyon kavramlarına bırakmıştır. Cornea ve Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS) temel çekirdek dergiler olarak doğrulanırken, Gomes (2015, Global Konsensüs) ve Wollensak (2003, CXL) makaleleri literatürün güncel anayasası olarak en yüksek atıfı almıştır. Sonuç: Keratokonus genetiği literatürü, geleneksel batı hegemonyasından çıkarak Asya biyobankalarının da yönlendirdiği çok merkezli ve translasyonel bir yapıya evrilmiştir. Hastalık artık sadece mekanik bir incelme değil; erken moleküler müdahale gerektiren, poligenik ve multifaktöriyel bir sendrom olarak kabul edilmektedir. Gelecekteki araştırmaların odağı Poligenik Risk Skorlaması (PRS), epigenetik faktörler ve yapay zekâ destekli çoklu-omik (multi-omics) veri entegrasyonu olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to quantitatively and qualitatively analyze the global scientific literature on the genetic basis, hereditary predisposition, and molecular pathophysiology of keratoconus between over the last two decades using bibliometric analysis and science mapping techniques. Materials and Methods: The dataset was retrieved from the Web of Science Core Collection (WoSCC) database. English-language original research articles and reviews published during the last two decades were included. VOSviewer software was utilized to map the intellectual structure, collaboration networks, and conceptual evolution of the literature. To eliminate statistical noise (“Spaghetti Effect”) and isolate the elite core network, high threshold values conforming to Price's and Bradford's laws were applied. Results: Co-authorship analyses revealed that while the United States (USA) is the historical leader in volume, overlay maps documented a massive shift toward an“Asian Century,”with China and India dominating the current era (2018-2026). Farhad Hafezi emerged at the center of the network as the primary“translational knowledge broker”bridging molecular genetics and clinical surgery. Co-occurrence analysis highlighted a radical paradigm shift in the philosophy of keratoconus: early-period mechanical/surgical terms like“corneal transplantation”have been entirely replaced by cellular stabilization concepts such as“ZNF469,”“oxidative stress,”“biomechanics,”and“corneal cross-linking (CXL).”Cornea and Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS) were confirmed as the core journals, while articles by Gomes (2015, Global Consensus) and Wollensak (2003, CXL) stood out as the most impactful landmark references. Conclusion: The keratoconus genetics literature has evolved from a Western-centric monopoly into a cosmopolitan, multicenter structure driven largely by massive Asian biobanks. The disease is no longer viewed merely as a mechanical deformation, but as a polygenic and multifactorial syndrome requiring early molecular intervention. Future research should focus on Polygenic Risk Scoring (PRS), epigenetic factors, and AI-integrated multi-omics data models.