Duygu düzenleme güçlüğü ve aleksitimiarasındaki ilişkinin interoseptif farkındalık bağlamında incelenmesi
İnvestigation of the relationship between emotion regulation difficulties and alexithymia in the context of interoceptive awareness
- Tez No: 1019969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KAYIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bedensel farkındalık, Duygu düzenleme güçlüğü, Klinik psikoloji, Difficulty in regulating emotions, alexithymia, interoceptive awareness, Body awareness, Emotion dysregulation, Clinical psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı duygu düzenleme güçlüğü ve aleksitimi arasındaki ilişkinin bedensel farkındalık bağlamında incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırma örneklemini 18 yaş ve üzeri erişkin bireylerden oluşan 258 kişi oluşturmuştur. Bu kapsamda Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu (DDG-16), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20) ve Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-2 Ölçeği (ÇBBFDÖ-2) kullanılmış olup elde edilen veriler SPSS v.25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi ve çoklu hiyerarşik regresyon analizleri kullanılmış olup iki farklı regresyon modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre hem DDG hem de aleksitiminin, bedensel farkındalığın anlamlı yordayıcıları olduğu tespit edilirken; aleksitiminin, DDG'ye göre bedensel farkındalığı daha yüksek düzeyde açıkladığı bulgulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen mevcut bulgular bedensel farkındalık kavramının duygusal süreçlerin anlaşılması hususunda dikkat edilmesi gereken bir kavram olabileceğini düşündürmektedir. Söz edilen bulgular, ilgili literatür bağlamında tartışılarak daha sonraki çalışmalar için önerilere yer verilmiştir. Anahtar Kelimler: Duygu düzenleme güçlüğü, aleksitimi, bedensel farkındalık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between difficulties in emotion regulation and alexithymia within the context of body awareness. The study sample consisted of 258 adults aged 18 and older. The Difficulties in Emotion Regulation Scale-Short Form (DERS-16), the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-2 (MAIA-2) were used, and the data were analyzed using SPSS v.25 software. Pearson correlation analysis and multiple hierarchical regression analyses were employed to analyze the data, utilizing two distinct regression models. The results indicated that both difficulties in emotion regulation and alexithymia were significant predictors of body awareness; however, alexithymia was found to explain a greater proportion of the variance in body awareness compared to difficulties in emotion regulation. These findings suggest that body awareness is a concept that warrants attention in the understanding of emotional processes. The findings are discussed within the context of the relevant literature, and recommendations for future research are provided.