Orta çocukluk döneminde dijital ebeveynlik ile sosyal-duygusal gelişim arasındaki ilişkiler öz-kontrol, duygu düzenleme ve sebatın rolü
The relationships between digital parenting and social–emotional development in middle childhood: examining the roles of self-control, emotion regulation, and grit
  1. Tez No: 1019972
  2. Yazar: DENİZ TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, Ebeveyn stili, Ebeveynlik becerileri, Sosyal duygusal gelişim, Öz kontrol, Digital parenting, Parental style, Parenting skills, Social emotional development, Self-control
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta çocukluk dönemindeki çocukların algıladıkları dijital ebeveynlik tarzlarının, çocukların öz kontrol becerileriyle nasıl bir ilişkisi olduğunu sosyal duygusal gelişimin önemli bileşenlerinden olan sebat ve duygu düzenleme aracılığıyla incelenmesidir. Bu amaçla, yaşları 9-13 arasında değişiklik gösteren 243 çocuktan veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak: İnternette Ana-Baba Aracılığı Ölçeği Çocuk Formu, Algılanan Öz Düzenleme Ölçeği, Kısa Azim Ölçeği, Çocuklar İçin Duygu Düzenleme Ölçeği Çocuk Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için t testi, çoklu regresyon, korelasyon ve aracılık analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda, dijital ebeveynlik ile öz kontrol arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dijital ebeveynliğin alt boyutları incelendiğinde, kontrol/kısıtlama, aktif aracılık ve izleme boyutlarının öz kontrol ile pozitif ve anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, öz kontrolün alt boyutları ile dijital ebeveynlik alt boyutları arasında da pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Dijital ebeveynlik ve sebat arasındaki ilişkide öz kontrolün tam aracılık rolü üstlendiği bulunmuştur. Öz kontrol, duygu düzenleme ve sebat arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Özellikle öz kontrol ve duygu düzenleme becerilerinin sebatla orta düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Duygu düzenleme becerilerinin öz kontrol üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, dijital ebeveynlik ve duygu düzenleme arasındaki etkileşim incelendiğinde, dijital ebeveynlik biçimlerinin duygu düzenleme becerilerini anlamlı biçimde yordadığı ve bu ilişkide aktif aracılık ve kontrol/kısıtlama boyutlarının öne çıktığı görülmüştür. İzleme alt boyutunun anlamlı bir yordayıcı olmadığı belirlenmiştir. Duygu düzenleme ve öz kontrol arasındaki ilişki incelendiğinde, duygu düzenleme becerilerinin öz kontrolü pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Çalışma sonuçları, dijital ebeveynlik uygulamalarının çocukların öz kontrol ve sosyal duygusal gelişim becerileri üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the perceived digital parenting styles of the middle childhood stage and their self-control skills through grit and emotion regulation, which are important components of social-emotional development. The sample included 243 children aged 9-13. The data collection instruments used in the study were the Parental Mediation Strategies for Internet Usage Scale-adolescent, the Perceived Self-Regulation Scale, the Short Grit Scale (Grit-S), the Emotion Regulation Scale for Children Child Form. Independent samples t-test, multiple regression analysis, correlation analysis, and mediation analysis were used for data analysis. The findings of the study revealed a significant positive relationship between digital parenting and self-control. When the subdimensions of digital parenting were examined, it was found that the control/restriction, active mediation, and monitoring dimensions showed positive and significant relationships with self-control. Furthermore, positive and significant relationships were identified between the subdimensions of self control and the subdimensions of digital parenting. Results showed that self-control is a significant mediator between digital parenting strategies and grit. Significant positive relationships were found among self-control, emotion regulation, and grit. Self-control and emotion regulation skills were found to be moderately associated with grit. Emotion regulation skills were identified as a significant predictor of self-control. In addition, when the interaction between digital parenting and emotion regulation was examined, digital parenting practices significantly predicted emotion regulation skills, with the active mediation and control/restriction dimensions emerging as the most prominent predictors. The monitoringwas not found to be a significant predictor. When the relationship between emotion regulation and self-control was examined, emotion regulation skills were found to predict self-control positively and significantly. The findings of the study suggest that digital parenting practices may have an influence on children's self-control and social-emotional development skills.