Birinci basamakta takipli gebelerin kilo alım durumlarının yenidoğan antropometrik ölçümleriyle ilişkisi
The relationship between weight gain in pregnant women in primary care and neonatal anthropometric measurements
- Tez No: 1019975
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KURDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, beden kitle indeksi, gestasyonel kilo alımı, ponderal indeks, yenidoğan antropometrisi, Family medicine, body mass index, gestational weight gain, ponderal index, neonatal anthropometry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gebelikte kilo alımıyla yenidoğan antropometrisi arasındaki ilişkiyi değerlendiren çalışmaların önemli bir bölümü hastane temellidir. Bu çalışmada, birinci basamakta takipli gebelerde gestasyonel kilo alımı ile yenidoğan antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve analitik tipteki çalışma, Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı gebelerin yedi yıllık elektronik kayıtları dahil edilme ve dışlama kriterlerine göre incelendi. Bulgular: Gebelerin (n=474) yaş ortalaması 29,08±4,56 yıl, ilk izlem beden kitle indeksi (BKİ) ortalaması 24,71±4,62 kg/m² ve toplam gestasyonel kilo alımı 12,60±5,13 kg bulundu. Yenidoğanların ortalama doğum haftası 38,50±1,27 hafta, doğum ağırlığı 3260±429 g, boy uzunluğu 49,69±1,97 cm ve baş çevresi 34,85±1,63 cm olarak bulundu. Maternal izlem ağırlıkları, yenidoğanın doğum ağırlığı ile pozitif yönde köreleydi (sırasıyla; r=0,225, r=0,254, r=0,274, r=0,307, p<0,001). Değişkenler arasındaki olasılıksal ilişki çoklu lineer regresyon analiziyle incelendi. Yenidoğan doğum ağırlığı, gestasyonel kilo alımı ve ilk izlem BKİ ile pozitif yönde, kronik hastalık ve düşük tehdidi varlığıyla ise negatif yönde ilişkiliydi. Maternal kilo alımındaki 1 birimlik artış, yenidoğan kilosunda yaklaşık 13 gramlık artış ile ilişkiliydi (B=13,434, p=0,004). Gebelik ilk izlem BKİ arttıkça yenidoğan kilosunun arttığı görüldü. BKİ'deki 1 birimlik artış, yenidoğan kilosunda yaklaşık 15,2 gramlık artış ile ilişkiliydi (B=15,249, p<0,001). Buna karşılık kronik hastalık varlığı ve düşük tehdidi yenidoğan kilosu ile negatif yönde ilişkiliydi (sırasıyla; B=-76,170, p=0,028; B=-109,705, p=0,031). Sonuç: Birinci basamakta takipli gebelerde gestasyonel kilo alımı ve ilk izlem BKİ yenidoğanın antropometrik ölçümleriyle ilişkili bulundu. Bulgular, gestasyonel kilo artışının düzenli değerlendirilmesinin ve BKİ'ye göre bireyselleştirilmiş danışmanlık verilmesinin önemini vurgulayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: A significant number of studies evaluating the relationship between weight gain and neonatal anthropometry have been conducted in hospital settings. This study aimed to evaluate the relationship between gestational weight gain and neonatal anthropometric measurements in pregnant women receiving care in a primary care setting. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional, and analytical study, examined electronic health records of pregnant women registered at the Çukurova University Training Family Health Center over a span of seven years, adhering to established inclusion and exclusion criteria. Findings: The average age of the 474 pregnant participants was 29.08 years (±4.56), with a mean body mass index (BMI) of 24.71 kg/m² (± 4.62) at the initial follow-up. The total average gestational weight gain recorded was 12.60 kg (± 5.13). Newborns had a mean gestational age at birth of 38.50 weeks (± 1.27), with an average birth weight of 3260 grams (± 429), a length of 49.69 cm (± 1.97), and a head circumference of 34.85 cm (± 1.63). Maternal follow-up weights were positively correlated with neonatal birth weight (r=0.225, r=0.254, r=0.274, r=0.307, p<0.001 respectively). The associations between variables were examined using multiple linear regression analysis. Neonatal birth weight was positively associated with gestational weight gain and BMI at the first follow-up visit. In contrast the presence of chronic disease and threatened miscarriage was negatively associated with neonatal birth weight. A one-unit increase in maternal weight gain was associated with an approximately 13 g increase in neonatal birth weight (B=13.434, p=0.004). As BMI at the first pregnancy follow-up visit increased, neonatal birth weight also increased. A one-unit increase in BMI was associated with an approximately 15.2 g increase in neonatal birth weight (B=15.249, p<0.001). Conversely, the presence of chronic disease and threatened miscarriage was negatively associated with neonatal birth weight (B=-76.170, p=0.028; B=-109.705, p=0.031, respectively). Conclusion: Among pregnant women followed in primary care, gestational weight gain and BMI at the first follow-up visit were associated with neonatal anthropometric measurements. These findings highlight the importance of regular assessment of gestational weight gain and individualized counseling based on BMI.