Profesyonel liglerde futbol oynayan sporcuların egzersiz ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
An examination of exercise and nutritional habits of professional league football players
  1. Tez No: 1020000
  2. Yazar: BERKEHAN BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BAHADIR SANDIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, Egzersiz, Futbolcular, Spor, Nutritional habits, Exercise, Football players, Sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, profesyonel liglerde oynayan futbolcuların beslenme ve egzersiz davranışlarını belirlemek ve bu davranışların çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma, tarama modelinde ve tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Türkiye Futbol Federasyonu'na kayıtlı 2. ve 3. liglerde oynayan futbolcular oluştururken, örneklemini aktif olarak futbol oynayan 195 sporcu meydana getirmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Beslenme-Egzersiz Davranış Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek beşli Likert tipinde olup 45 maddeden ve dört alt boyuttan oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, futbolcuların beslenme eğitimi alma durumlarına göre beslenme ve egzersiz davranışlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yaş değişkenine göre yalnızca sağlıksız beslenme-yeme davranışı alt boyutunda anlamlı farklılık saptanmış ve 22–25 yaş grubunun daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Boy ve kilo değişkenlerinde genel olarak anlamlı farklılık bulunmazken, her iki değişkende de yalnızca öğün düzeni alt boyutunda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Futbol oynama yılı ve eğitim durumu değişkenlerine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Oynanan lig düzeyine göre ise yalnızca öğün düzeni alt boyutunda anlamlı farklılık belirlenmiş ve üst ligde oynayan futbolcuların daha düzenli beslenme alışkanlıklarına sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, futbolcuların beslenme ve egzersiz davranışlarının büyük ölçüde demografik değişkenlerden bağımsız olduğu, ancak bazı değişkenlerin belirli alt boyutlar üzerinde sınırlı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Özellikle öğün düzeni ve sağlıksız beslenme davranışlarının belirli gruplarda farklılık göstermesi dikkat çekicidir. Bu doğrultuda sporculara yönelik beslenme eğitimlerinin davranış değişikliği odaklı ve uygulamaya dayalı olarak planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the nutrition and exercise behaviors of football players competing in professional leagues and to examine whether these behaviors differ according to various demographic variables. The research was conducted using a descriptive survey model. The population consisted of football players registered in the 2nd and 3rd leagues of the Turkish Football Federation, while the sample included 300 active football players. Data were collected using a Personal Information Form developed by the researcher and the Nutrition–Exercise Behavior Scale. The scale is a five-point Likert-type instrument consisting of 45 items and four sub-dimensions. Data analysis was performed using the SPSS statistical program. Descriptive statistics, Independent Samples t-test, and One-Way ANOVA were applied. The level of significance was accepted as p<0.05. According to the findings, no significant differences were found in nutrition and exercise behaviors based on whether the participants had received nutrition education. Regarding age, a significant difference was observed only in the unhealthy eating behavior sub-dimension, with players aged 22–25 having higher scores. No significant differences were found in general across height and weight variables; however, significant differences were identified in the meal pattern sub-dimension. No significant differences were found according to years of playing football and education level. In terms of league level, a significant difference was found only in the meal pattern sub-dimension, indicating that players in higher leagues have more regular eating habits. In conclusion, the nutrition and exercise behaviors of football players are largely independent of demographic variables; however, certain variables may have limited effects on specific sub-dimensions. Notably, meal patterns and unhealthy eating behaviors differ among certain groups. Therefore, it is recommended that nutrition education programs for athletes be designed to focus on behavior change and include practical applications.