Toksik liderlik davranışın örgütsel sessizlik üzerine etkisi: Vakıf üniversiteleri üzerine nitel bir araştırma
The effect of toxic leadership behavior on organizational silence: A qualitative study on foundation universities
  1. Tez No: 1020002
  2. Yazar: RUMEYSA ERŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET BURÇAK VATANSEVER DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toksik Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Tematik Analiz, Toxic leadership, Organizational Silence, Qualitative Research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, vakıf üniversitelerinde çalışanların deneyimledikleri toksik liderlik davranışları ile örgütsel sessizlik eğilimleri arasındaki ilişkiyi, çalışanların öznel deneyimleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Toksik liderlik ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki literatürde çoğunlukla nicel yöntemlerle ele alınmakta; bu ilişkinin çalışanlar tarafından gündelik çalışma yaşamında nasıl deneyimlendiğine ve anlamlandırıldığına ilişkin nitel çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu bağlamda araştırma, söz konusu ilişkiyi ölçüm ve değişkenler arası etki düzeyinde ele almak yerine, çalışan anlatıları temelinde betimlemeyi hedeflemektedir. Araştırma, nitel araştırma desenine uygun olarak yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşmelerden yararlanılmış; çalışma grubunu vakıf üniversitelerinde görev yapan akademik ve idari personel oluşturmuştur. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiş; katılımcı anlatılarından hareketle ana kodlar ve bu kodlara bağlı alt kodlar oluşturulmuştur. Analiz sürecinde verilerin iç tutarlılığı korunmuş ve bulgular katılımcı ifadeleri doğrultusunda yapılandırılmıştır. Araştırma bulguları, toksik liderlik davranışlarının çalışanlar tarafından çoğunlukla kontrol, baskı, belirsizlik ve iletişim kısıtlılığı gibi örüntüler üzerinden deneyimlendiğini göstermektedir. Katılımcı anlatıları, liderlerin iletişim tarzları ve yönetsel tutumlarının, çalışanların görüş bildirme davranışlarını doğrudan belirlemekten ziyade, bu davranışların şekillendiği örgütsel zemini oluşturduğunu düşündürmektedir. Bu bağlamda örgütsel sessizlik, bireysel bir çekingenlikten çok, çalışma ortamının genel özellikleriyle birlikte ortaya çıkan bir davranış olarak görünür hale gelmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, vakıf üniversiteleri bağlamında toksik liderlik ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkiyi çalışan deneyimleri üzerinden ele alarak, örgütsel sessizlik olgusunun bağlamsal ve deneyimsel boyutlarına ilişkin nitel bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between toxic leadership behaviors experienced by employees and organizational silence tendencies in foundation universities based on employees' subjective experiences. The relationship between toxic leadership and organizational silence has mostly been examined through quantitative methods in the literature, while qualitative studies focusing on how this relationship is experienced and interpreted by employees in everyday working life remain limited. In this respect, the present study seeks to describe this relationship through employee narratives rather than testing variable-based effects. The study was conducted within a qualitative research design. Data were collected through semi-structured interviews, and the study group consisted of academic and administrative staff working at foundation universities. The collected data were analyzed using thematic analysis. Based on participants' accounts, main codes and related sub-codes were generated, and the internal consistency of the data was preserved throughout the analysis process. The findings indicate that toxic leadership behaviors are commonly experienced by employees through patterns such as control, pressure, uncertainty, and restricted communication. Participants' narratives suggest that leaders' communication styles and managerial attitudes do not directly determine employees' voice behaviors; instead, they shape the organizational context in which decisions to speak up or remain silent are formed. In conclusion, this study addresses the relationship between toxic leadership and organizational silence in the context of foundation universities by focusing on employee experiences and offers a qualitative framework that highlights the contextual and experiential dimensions of organizational silence.