Understanding how corporate social responsibility affects the purchasing behavior of generation Z
Kurumsal sosyal sorumluluğun Z kuşağının satın alma davranışını nasıl etkilediğini anlamak
- Tez No: 1020003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU ACAR GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Amaca yönelik pazarlama, Kurumsal sosyal sorumluluk, Planlı Davranış Kuramı, Satın alma davranışı, Z kuşağı, Cause related marketing, Corporate social responsibility, Theory of Planned Behavior, Purchasing behavior, Generation Z
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kurumsal sosyal sorumluluğun (KSS) moda sektöründe Z kuşağının satın alma davranışları üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Tarih boyunca KSS, doğru kullanıldığında tüketicilerin şirketlere olan güvenini ve satın alma davranışlarını artıran önemli ve etkili bir faktör olmuştur. Dünyanın ekonomik ve politik durumları değiştikçe, gelecek nesillerin bu konudaki farkındalığı da değişmekte ve dolayısıyla satın alma davranışları da değişmektedir. Bu araştırma, Z kuşağı üyeleriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel bir yaklaşım kullanarak, satın alma davranışlarını derinlemesine anlamayı hedeflemiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler tematik olarak analiz edilmiş ve MAXQDA yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, görüşmelerden alınan doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Analiz sonucunda, KSS'nin Z kuşağının satın alma davranışlarını nasıl etkilediği, KSS'nin hangi boyutunun satın alma davranışları üzerinde en etkili olduğu ve Kurumsal Sosyal Sorumluluğun (KSS) eyleme yönelik tutumlarını nasıl etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the effects of CSR on the purchasing behavior of Generation Z within the fashion industry. Throughout history CSR has been an important effective factor that when utilized correctly increased the consumers' trust and their purchasing behavior towards the companies. As the world's economic and political situations are changing, so is the upcoming generations' awareness towards them therefore their purchasing behavior also changes. This research used a qualitative approach, through semi-structured interviews conducted with members of Generation Z to reach an in-depth understanding of their purchasing behavior. The data collected from the interviews were thematically analyzed and explored using the MAXQDA software. The findings were supported by direct quotations from the interviews. As a result of the analysis, how CSR affects the purchasing behavior of Generation Z was understood, which dimension of CSR is the most effective on their purchasing behavior and how CRM affects their attitudes towards the action was determined.