Zehirlenme hastalarında özkıyım risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of suicide risk factors in poisoning patients
- Tez No: 192473
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP KEKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Özkıyım, Zehirlenme6, Emergency Department, Suicide, Poisoning7
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETZehirlenme Hastalarında Özkıyım Risk Faktörlerinin DeğerlendirilmesiÖzkıyım davranışı, ölüm-yaşam ikileminde ölümden yana tavır almak olaraktanımlanır. Zehirlenme, bir canlı organizmanın işlevlerini olumsuz yönde etkileyenbir madde ile karşı karşıya gelmesidir.Acil servislerde özkıyım amaçlı zehirlenme vakalarına sıklıkla rastlanmaktadır.Bu grup hastalarda özkıyıma yol açan etkenlerin belirlenmesi ve bu etkenleri gidericiönlemlerin alınması, özkıyım girişimini azaltacağı gibi bu insanların yaşam kalitesinide yükseltecektir. İleriye dönük olarak planlanan bu çalışma fakülte etik kurul onayıalındıktan sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine 1Ekim 2005- 30Kasım 2005 tarihleri arasında başvuran, 14 yaşından büyük 146 hastadeğerlendirilerek yapıldı. Bu hastaların 112'si özkıyım amaçlı zehirlenme olgularıiken, 34'ünde ise zehirlenme kazara gerçekleşmişti. Özkıyım amaçlı zehirlenmehastalarından 38'i anket çalışmamıza katılmayı kabul etmediği için çalışmaya 45'i(%60,8) kadın, 29'u (%39,2) erkek toplam 74 hasta alındı. Bu hastalara öncedenhazırlanan ve özkıyım girişimine yol açabilecek epidemiyelojik ve sosyodemografikfaktörlerin yer aldığı anket formu uygulandı. İstatistiksel verilerin analizinde ?SPSSfor Windows? paket programının 14.0 numaralı versiyonu kullanıldı.Özkıyım girişiminde etkili faktörler değerlendirildiğinde; en yüksek oranda(%33,7) görülen hazırlayıcı etkenin, genç yaş grubunda (19,68±4,67) kişiler arasıilişki problemleri, orta yaş grubunda (39,22±14,36) ise maddi nedenler olduğugörüldü. Özkıyım girişiminde bulunan hastaların ortak özelliklerideğerlendirildiğinde çoğunluğu genç yaş grubunda, bekar ve bayan idi. En fazladepresyon olmak üzere %25,7'sinde psikiyatrik hastalık öyküsü vardı. Yüzde 41,9'uözkıyım yöntemi olarak çoklu madde alımı ile zehirlenme yolunu seçmişti.Hastaların tamamı Acil Gözlemde takip ve tedavi edilerek taburcu edildi. Özkıyımamaçlı başvuran tüm hastaların acil serviste psikiyatrik değerlendirilmeleri yapıldı.Karşılaşılan problemlerde çözüm yolunun bulunamaması durumunda özkıyımgirişimi hem bir alternatif çözüm yolu, hem de kendini ifade etme şekli olarakkarşımıza çıkmaktadır. Kişiler arası yaşanan problemler ve maddi problemler, bugirişimlerin en önemli nedenleri gibi görülmektedir. Bu kişilere yardımcıolabilmenin ve tekrar özkıyım girişiminden korumanın yöntemi, özkıyım girişiminedeniyle başvuran her hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra psikiyatri kliniği ilegörüşmesinin sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEvaluation of Suicide Risk Factors in Poisoning PatientsSuicide is defined as to prefer death in death-life dilemma. Poisoning is beingfaced by any agent that impacts functions of humanbodies negatively.Posioning patients who committed suicide are frequently seen in emergencydepartments. In such patients determining the factors that contribute suicide attemptand their prevention will decrease committing suicide as well as increasing lifequality. This prospective study has been approved by the medical faculty?s ethicalcommitee. The study was performed between October 01th, 2005- November 30th,2005. One hundred and fourty six patients, of which 112 poisoning patientsattempted suicide and 34 patients were poisoned accidently, who were older than 14years old and who admitted to the emergency department included in this study.Thirty eight patients were excluded because of refusing to answer questionaire.Fourty five (60.8%) female, 29 (39.2%) male, totally 74 patients were included in thestudy. These paitents were asked questions, previously prepared, aboutepidemiologic and sociodemographic factors that may influence suicide behaviour.We used ?SPSS 14.0 for Windows? for statistical analysis.Among the factors influencing suicide behaviour, the most common seen was(33.7%) the relationship problems in the young age groups (19.68± 4.67) andfinancial problems in middle age groups (39.22± 14.36). Most of our patients wereyoung and single females. Twenty five point seven percent of the patients havepsychiatric diagnosis, mostly depression, in their medical history. Fourty one pointnine percent of poisoning patients preferred multiple drug ingestion as method ofsuicide. All of patients has admitted and treated in Emergency Observation Unit andthen discharged. All patients who commit suicide were consultated with psychiatryclinic in emergency department.Suicide behaviour is an alternative solution as well as the way of expressingoneself when there is no solution to the problems that were faced. The problems thatexperienced between people and financial problems seems like the most importantreason in this attempt. The way to help and protect these people from repeatedsuicide attempts is referring all patients to psychiatric clinic when they were admittedat emergency department.