Hastaların implant tedavisi hakkında merak ettiği sorulara farklı yapay zekâ chatbotlar tarafından verilen cevapların bilgi düzeyi ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy and reliability of answers provided by different AI chatbots to patients questions about implant treatment
  1. Tez No: 1020062
  2. Yazar: ŞEYMA NUR AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YEMENOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplantoloji, Sohbet robotu, Yapay zekâ, Artificial intelligence, Chatbot, Implantology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarının implant tedavisine ilişkin hasta sorularına verdiği yanıtları güvenilirlik ve tutarlılık açısından değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Hastaların dental implantlar hakkında merak ettiği sorular temel alınarak 35 soru hazırlanmıştır. Sorular, 9 farklı yapay zekâ sohbet robotlarına (ChatGPT-3.5, ChatGPT-4.o, ChatGPT-5.2, Microsoft Copilot, Claude, Claude Pro, Gemini, Gemini Advanced) üç hafta boyunca sabah ve akşam periyotlarında olmak üzere toplam altı kez yönlendirilmiştir. Alınan cevaplar uzmanlar ve uzmanlık öğrencileri tarafından değerlendirilmiştir. Bulgular: Genel puanlamada DeepSeek (3.96), Gemini (3.87) ve Gemini Advanced (3.97) modelleri en yüksek performansı gösterirken, ChatGPT-4.o (3.54), ChatGPT-5.2 (3.75), Claude (3.61) ve Claude Pro (3.62) orta düzey performans sergilemiş ve Copilot (2.81) ise en düşük performansı göstermiştir (p<0.05). Gemini hariç tüm modellerde zamana bağlı puan değişimleri gözlenmiştir (p<0.05). Uzmanlık öğrencilerinin verdiği puanlar uzmanlara göre genel olarak daha yüksektir (p<0.05). En yüksek tutarlılık seviyesi Claude Pro (0.878)'da gözlenmiştir. Sonuç: Yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarının, hasta sorularına genel olarak kabul edilebilir düzeyde yanıtlar üretebildiği ancak, sağlık alanında meydana gelebilecek küçük hataların dahi ciddi klinik sonuçlara yol açabilmesi ve hastalıkların bireyler arasında farklılık göstermesi nedeniyle, bu sistemlerin kesin ve bireyselleştirilmiş bilgilendirme açısından yetersiz kalabileceği ve yanıltıcı sonuçlara neden olabileceği düşünülmektedir. Yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarının hasta bilgilendirme süreçlerinde yalnızca destekleyici bir araç olarak kullanılması, hastaların merak ettikleri konular hakkında genel bilgi edinmelerine katkı sağlaması açısından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the reliability and consistency of the responses given by AI-based chatbots to patient questions about implant treatment. Material and Method: Thirty-five questions were prepared based on patients' questions about dental implants. The questions were presented to nine different AI chatbots (ChatGPT-3.5, ChatGPT-4.0, ChatGPT-5.2, Microsoft Copilot, Claude, Claude Pro, Gemini, Gemini Advanced) a total of six times over three weeks, in morning and evening sessions. The responses were evaluated by experts and specialist trainees. Results: In the overall scoring, DeepSeek (3.96), Gemini (3.87), and Gemini Advanced (3.97) models showed the highest performance, while ChatGPT-4.0 (3.54), ChatGPT-5.2 (3.75), Claude (3.61), and Claude Pro (3.62) showed moderate performance, and Copilot (2.81) showed the lowest performance (p<0.05). Time-dependent score changes were observed in all models except Gemini (p<0.05). The scores given by resident physicians were generally higher than those given by experts (p<0.05). The highest level of consistency was observed in Claude Pro (0.878). Conclusion: It is thought that AI-based chatbots can generally produce acceptable answers to patient questions, but because even small errors in the healthcare field can lead to serious clinical consequences and diseases vary among individuals, these systems may be insufficient in terms of accurate and individualized information and may cause misleading results. The use of AI-based chatbots in patient information processes can be recommended only as a supportive tool, as they contribute to patients gaining general information about topics they are curious about.