Dedikodunun örgütsel güven üzerindeki etkisi: Kütahya'daki otel işletmelerinde bir araştırma
The effect of gossip on organizational trust: A study in hotel establishments in Kütahya
  1. Tez No: 1020088
  2. Yazar: NESLİHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TUBA TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dedikodu, Otel İşletmeleri, Örgütsel Güven, Gossip, Hotel Businesses, Organizational Trust
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, otel işletmelerinde dedikodunun örgütsel güven üzerindeki etkisinin tespit edilmesine odaklanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel ve betimsel tarama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma evrenini, Kütahya'da faaliyet gösteren turizm işletme belgeli otel işletmeleri oluşturmaktadır. Araştırma verileri 15.11.2024 – 15.01.2025 tarihleri arasında otel işletmelerinde çalışan 205 katılımcı üzerinde anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda dedikodunun bireysel ve örgütsel araçsallığının örgüte güven, yöneticiye güven ve çalışma arkadaşlarına güven üzerinde anlamlı ve negatif yönlü bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dedikodunun bireysel yararlarının çalışma arkadaşlarına güven ve örgüte güven üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu sıonucuna uaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on determining the effect of gossip on organizational trust in hotel businesses. In the study, quantitative research methods such as relational and descriptive scanning methods were used. The research universe consists of tourism operation certificated hotel businesses operating in Kütahya. The research data was collected by a survey conducted on 205 participants working in hotel businesses between 15.11.2024 and 15.01.2025. Descriptive statistics, factor analysis, correlation and regression analysis were used in the analysis of the data. The analysis of the data revealed that gossip has a significant negative impact on trust in the organization, trust in managers, and trust in coworkers. In addition, it was found that the individual benefits of gossip have a significant positive impact on trust in coworkers and trust in the organization.