İnternal kök rezorpsiyonlu 3D baskılı dişlerde etidronik asidin, farklı irrigasyon aktivasyon yöntemleriyle kanal içi medikamentleri uzaklaştırma etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of etidronic acid for removal of intra-canal medicaments with different irrigation activation methods in 3D printed teeth with internal root resorption
  1. Tez No: 1020101
  2. Yazar: ŞEYMA KANDEMİR GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN ÇELİK UZUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D baskılı diş, Bio-C Temp, Etidronik asit, İnternal kök rezorpsiyonu, Kalsiyum hidroksit, PIPS, Cerrahi-diş hekimliği, 3D-printed tooth, Bio-C Temp, Calcium hydroxide, Etidronic acid, Internal root resorption, Dentistry-operative
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, internal kök rezorpsiyonunu simüle eden 3D baskılı dişlerde etidronik asit (HEDP) ve geleneksel NaOCl/EDTA irrigasyon protokollerinin, farklı irrigasyon aktivasyon yöntemleriyle birlikte Ultracal XS ve Bio-C Temp kanal içi medikamentlerinin uzaklaştırılmasındaki etkinliğini değerlendirmektir. Standart internal kök rezorpsiyonu kavitesine sahip 240 adet 3D baskılı maksiller kesici diş modeli üretildi. Negatif kontrol grubunun ayrılmasının ardından kalan örneklere Ultracal XS veya Bio-C Temp kanal içi medikamenti yerleştirildi ve iki hafta bekletildi. Pozitif kontrol örnekleri ayrıldıktan sonra kalan örnekler %9 HEDP veya %5,25 NaOCl/%17 EDTA irrigasyon protokolüne ayrıldı. Her irrigasyon protokolü; standart iğne irrigasyonu (Sİİ), EndoActivator (EA), pasif ultrasonik irrigasyon (PUİ), XP-endo Finisher (XPF) ve foton kaynaklı fotoakustik akış (PIPS) yöntemleriyle uygulandı (n=11). İrrigasyon sonrasında modeller ikiye ayrılarak internal kök rezorpsiyonu kavitelerinde kalan medikament miktarı 20× büyütmeli stereomikroskop altında dört dereceli skorlama sistemiyle değerlendirildi. Veriler Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak analiz edildi. Hiçbir irrigasyon protokolü veya aktivasyon yöntemi kanal içi medikamentleri tamamen uzaklaştıramadı. Aynı aktivasyon yöntemi altında HEDP ve NaOCl/EDTA irrigasyon protokolleri arasında hem Ultracal XS hem de Bio-C Temp için istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Benzer şekilde, iki medikamentin uzaklaştırılabilirliği arasında da anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,50). Aktivasyon yöntemleri karşılaştırıldığında ise PIPS ve XPF gruplarında, her iki medikament için de EA ve Sİİ gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük medikament kalıntı skorları elde edildi (p<0,001). PIPS ile XPF arasında ve EA ve Sİİ grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak, simüle internal kök rezorpsiyonu kavitelerinde kanal içi medikamentlerin uzaklaştırılmasında HEDP ve NaOCl/EDTA irrigasyon protokolleri benzer etkinlik göstermiştir. Buna karşın, irrigasyon aktivasyon yöntemi medikament uzaklaştırma başarısını belirleyen temel faktör olmuş; PIPS ve XPF en etkili aktivasyon yöntemleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the efficacy of etidronic acid (HEDP) and conventional NaOCl/EDTA irrigation protocols, combined with different irrigation activation methods, in removing Ultracal XS and Bio-C Temp intracanal medicaments from 3D-printed teeth simulating internal root resorption. Two hundred and forty 3D-printed maxillary incisor tooth models with a standardized internal root resorption cavity were fabricated. Following the separation of the negative control group, the remaining specimens were filled with either Ultracal XS or Bio-C Temp intracanal medicaments and kept for two weeks. After separating the positive control specimens, the remaining specimens were divided into 9% HEDP or 5.25% NaOCl/17% EDTA irrigation protocols. Each irrigation protocol was applied using standard needle irrigation (SNI), EndoActivator (EA), passive ultrasonic irrigation (PUI), XP-endo Finisher (XPF), and photon-induced photoacoustic streaming (PIPS) methods (n=11). After irrigation, the models were split longitudinally, and the amount of remaining medicament in the internal root resorption cavities was evaluated under a stereomicroscope at 20× magnification using a four-grade scoring system. Data were analyzed using Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests. None of the irrigation protocols or activation methods completely removed the intracanal medicaments. Under the same activation method, no statistically significant difference was found between the HEDP and NaOCl/EDTA irrigation protocols for both Ultracal XS and Bio-C Temp (p>0.05). Similarly, no significant difference was detected between the removability of the two medicaments (p=0.50). When comparing the activation methods, significantly lower medicament residue scores were obtained in the PIPS and XPF groups for both medicaments compared to the EA and SNI groups (p<0.001). No statistically significant difference was determined between PIPS and XPF, or among the , EA, and SNI groups (p>0.05). In conclusion, HEDP and NaOCl/EDTA irrigation protocols showed similar efficacy in removing intracanal medicaments from simulated internal root resorption cavities. In contrast, the irrigation activation method was the primary factor determining the success of medicament removal, with PIPS and XPF identified as the most effective activation methods.