Fotodinamik tedavi yaklaşımı kullanılarak Alzheimer hastalığının tedavisinde etkinliği artırmak amacıyla metilen mavisi ve galantamin yüklü polimerik nanopartiküllerin geliştirilmesi ve in vitro karakterizasyonları
Development and in vitro characterization of methylene blue and galantamine-loaded polymeric nanoparticles to increase effectiveness in the treatment of Alzheimer's disease using photodynamic therapy approach
  1. Tez No: 1020114
  2. Yazar: BÜŞRA DUDU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA GÜLSÜN İNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Fotodinamik tedavi, Galantamin, Metilen mavisi, Nanopartiküller, Yapay sinir ağları, Alzheimer disease, Photodynamic therapy, Galanthamine, Methylene blue, Nanoparticles, Artificial neural networks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı
Özet
Alzheimer hastalığı, yüksek insidansına rağmen henüz küratif bir tedavisi bulunmayan nörodejeneratif bir hastalıktır. Metilen mavisi, amiloid-beta patolojisi üzerinde etkili ve antioksidan özelliğe sahip bir maddedir. Metilen mavisi Alzheimer hastalığının tedavisinde fotoduyarlaştırıcı özelliği sayesinde hem fotodinamik hem de fototermal tedaviye olanak tanımaktadır. Fotodinamik tedavide fotoduyarlaştırıcıdan üretilen reaktif oksijen türleri, fototermal tedavide ise oluşan lokal sıcaklık artışı mevcut amiloid-beta agregatlarını parçalayabilmektedir. Galantamin ise, asetilkolinesteraz enzimini inhibe eden ve Alzheimer hastalığının semptomatik tedavisinde FDA onaylı olarak kullanılan bir etkin maddedir. Bu tez çalışmasında, her iki etkin maddenin kandaki kalış süresini uzatmak ve kan-beyin bariyeri geçişini artırmak amacıyla, çift emülsiyon yöntemi ile poloksamer 188 ve glutatyon ile yüzeyi modifiye edilmiş, metilen mavisi ve galantamin yüklü polilaktik-ko-glikolik asit nanopartikülleri hazırlanmıştır. Formülasyon hazırlama parametreleri değiştirilerek, partikül büyüklüğü ve enkapsülasyon etkinliğinin bağımlı değişken olduğu yapay sinir ağları modeli kullanılarak optimum formülasyon belirlenmiştir. Geliştirilen nanopartiküllerin fizikokimyasal karakterizasyonları TEM, FT-IR, DSC, XRD ve ¹³C-NMR, in vitro salım ve stabilite testleri ile gerçekleştirilmiştir ve etkin maddelerin miktar tayini için ise HPLC yöntemi geliştirilerek valide edilmiştir. hCMEC/D3 hücre hattında permeabilite ve sitotoksisite, PC12 hücre hattında ise sitotoksisite ve fototermal/fotodinamik tedavi etkinliği değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, optimum formülasyonunun 151,1±1.4 nm partikül büyüklüğüne, 0,200±0,02 PDI değerine ve -22,3±0,91 mV zeta potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca galantamin ve metilen mavisi için enkapsülasyon etkinlikleri sırasıyla %39,64±3,97 ve %30,35±4,87 olarak belirlenmiştir. Stabilite çalışmalarında nanopartiküllerin +4 °C'de partikül büyüklüğünün ve zeta potansiyelinin 180 gün boyunca korunduğu gözlenmiştir. İn vitro çalışmalar sonucunda, geliştirilen nanopartiküllerin tek başına metilen mavisi ve galantamine kıyasla permeabilitede yaklaşık iki kat artış sağladığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, nanopartikül aracılı fotodinamik/fototermal tedavinin amiloid beta kaynaklı sitotoksik etkiyi ortadan kaldırdığı gösterilmiş olup, elde edilen bulgular formülasyonun nörodejeneratif süreçlerin baskılanmasında umut verici bir terapötik yaklaşım sunduğunu desteklemektedir. Bu çalışma kapsamında, Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik çok hedefli bir terapötik yaklaşım sunmak amacıyla metilen mavisi ve galantaminin birlikte yüklendiği nanopartiküler taşıyıcı sistem literatürde ilk kez geliştirilmiş ve geliştirilen nanopartiküllerin karakterizasyonu gerçekleştirilerek in vitro etkinliği hücre kültürü çalışmaları ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease is a neurodegenerative disorder for which, despite its high incidence, no curative treatment has yet been found. Methylene blue is a substance that is effective against amyloid-beta pathology and possesses antioxidant properties. Thanks to its photosensitizing properties, methylene blue enables both photodynamic and photothermal therapy in the treatment of Alzheimer's disease. In photodynamic therapy, reactive oxygen species generated by the photosensitizer and, in photothermal/photodynamic therapy, the resulting local increase in temperature can break down existing amyloid-beta aggregates. Galantamine, on the other hand, is an active ingredient that inhibits the acetylcholinesterase enzyme and is FDA-approved for the symptomatic treatment of Alzheimer's disease. In this thesis study, polylactic-co-glycolic acid nanoparticles loaded with methylene blue and galantamine, with surfaces modified using poloxamer 188 and glutathione via the double-emulsion method, were prepared to extend the blood half-life of both active ingredients and enhance their penetration across the blood-brain barrier. By varying formulation preparation parameters, the optimal formulation was determined using an artificial neural network model, with particle size and encapsulation efficiency as the dependent variables. The physicochemical characterization of the developed nanoparticles was performed using TEM, FT-IR, DSC, XRD, and ¹³C-NMR, along with in vitro release and stability tests; an HPLC method was developed and validated for quantifying the active ingredients. Permeability and cytotoxicity were evaluated in the hCMEC/D3 cell line, while cytotoxicity and photothermal therapeutic efficacy were evaluated in the PC12 cell line. The results obtained showed that the optimal formulation had a particle size of 151.1±1.4 nm, a PDI value of 0.200±0.02, and a zeta potential of -22.3±0.91 mV. Additionally, the encapsulation efficiencies for galantamine and methylene blue were determined to be 39.64 ± 3.97% and 30.35 ± 4.87%, respectively. Stability studies revealed that the nanoparticles maintained their particle size and zeta potential at +4 °C for 180 days. In vitro studies showed that the developed nanoparticles resulted in approximately a twofold increase in permeability compared with methylene blue and galantamine alone. Furthermore, it was demonstrated that nanoparticle-mediated photodynamic/photothermal therapy eliminates amyloid beta-induced cytotoxic effects; the findings support that the formulation offers a promising therapeutic approach for suppressing neurodegenerative processes. Within the scope of this study, a nanoparticulate carrier system co-loaded with methylene blue and galantamine was developed for the first time in the literature to provide a multi-targeted therapeutic approach for the treatment of Alzheimer's disease. The characterization of the developed nanoparticles was performed to evaluate their in vitro efficacy.