Texture extraction and reconstruction from multiple images
Doku çıkartılması ve çoklu görüntüden tekrar yapılandırılması
- Tez No: 82601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: görüntü oluşturma, doku kaplama, doku yapılanması. iv, rendering, texture mapping, texture reconstruction. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz DOKU ÇIKARTILMASI VE ÇOKLU GÖRÜNTÜDEN TEKRAR YAPILANDIRILMASI Genç, Serkan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Volkan Atalay Eylül 1999, 76 sayfa Günümüzde, bilgisayar kullanarak bir sahneyi minimum çaba ile modellemeye yönelik çalışmaların artışı gözden kaçmamaktadır. Bilgisayarlı grafikte, görüntü kalitesini belirleyen iki önemli unsur tel-kafes modelleme ve doku kaplamasının kalitesidir. Bu çalışma, tel-kafes modellemeden çok otomatik doku çıkarılması ve yüzeylere etiketleme üzerinedir. Görüntü kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biri de kuşkusuz dokuların kalitesidir. Yapay dokular, ne yazıkki foto-gerçekçi görüntü oluşturmakta başarısız kalmaktadır. Bu nedenle sahnedeki gerçek dokuların çıkarılmasına ve bu dokuların kullanılmasına ihtiyaç vardır. Sahnedeki kameraların, ışıkların, nesnelerin özellikleri bilindiği takdirde, sahnenin fotoğraflarım kullanarak, nesnelerin dokularını çıkarmak mümkündür. Bir yüzey birden fazla resimde görülebileceğinden, bir yüzeyin bir çok resimden gelen birden fazla dokusu bulunabilir. Bu çalışmada, en kaliteli dokunun bulunması ve kullanılmasını sağlayan iki algoritma önerilmiştir. Bunlar, dinamik doku kaplama ve doku yapılanması algoritmalarıdır. Dinamik doku kaplamasında, yüzeyler programın çalışması sırasında dokularına eşlenirler. Doku yapılanmasında ise, nesnelerin dokuları, fotoğraflardan gelen dokular kullanılarak yeniden yapılandırılır. Bu metodlar kullanılarak yüzeylerin gerçek dokuları bulunabilir ve foto-gerçekçi görüntüler oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEXTURE EXTRACTION AND RECONSTRUCTION FROM MULTIPLE IMAGES Genç, Serkan M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Volkan Atalay September 1999, 76 pages There is a natural trend in modelling a scene on a computer with minimum effort of the user. Wireframe modelling and texture mapping is the main two factors that affect the quality of results in computer graphics. In this study, instead of 3D model (wireframe) reconstruction, automated texture extraction and texture registering for surfaces are explained. Deficiency of the artificial textures to create photo-realistic results leads to using real textures for rendering. Assuming that camera parameters, lighting conditions, 3D model and its surface properties are known and the image sequences of the scene are provided by the user, textures for surfaces can be extracted from images. Naturally, textures coming from different images need to be selected. In this study, two methods for selection criterion are proposed. The first one is dynamic texture mapping, which extracts textures and selects one of the best textures to use in rendering. The second one reconstructs whole texture from images using a resolution criterion of textures. Then, this texture can be used in any renderer. Using real textures instead of artificial ones, one can obtain photo-realistic results.