Omuz impingement sendromlu bireylerde servikal mobilizasyon, diyafram mobilizasyonu ve diyafragmatik solunumun kinezyofobi ve fonksiyonel iyileşmeye etkisi
The effect of cervical mobilization, diaphragm mobilization and diaphragmatic breathing on kinesiophobia and functional recovery in individuals with shoulder impingement syndrome
- Tez No: 1020124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM SUNER KEKLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, Omuz sıkışma sendromu, Physiotherapy, Shoulder impingement syndrome
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, omuz impingement sendromu tanısı almış bireylerde klasik fizyoterapiye eklenen diyafram mobilizasyonu ve diyafragmatik solunum uygulamalarının etkinliğini, klasik fizyoterapiye eklenen servikal mobilizasyon yaklaşımı ile karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya 18–55 yaş arasında omuz impingement sendromu tanısı almış 40 birey dahil edildi ve katılımcılar rastgele kontrol grubu (n=13), servikal mobilizasyon grubu (n=13) ve diyafram mobilizasyonu ve solunum egzersizi grubu (n=14) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm gruplara 5 hafta süreyle klasik fizyoterapi uygulanırken, servikal mobilizasyon grubuna ek olarak servikal mobilizasyon, diyafram grubuna ise diyafram mobilizasyonu ve diyafragmatik solunum egzersizleri uygulandı. Katılımcılar, demografik özelliklerin yanı sıra eklem hareket açıklığı (EHA), ağrı düzeyi [Vizüel Analog Skalası (VAS)], kas kuvveti (dijital dinamometre ile), omuz fonksiyonel aktivite düzeyi [Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH)] ve kinezyofobi düzeyi [Tampa Kinezyofobi Ölçeği] açısından tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Grup içi analizlerde tüm gruplarda ağrı düzeylerinde anlamlı azalma ile eklem hareket açıklığı ve kas kuvvetinde anlamlı artış saptandı (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda aktivite ve uyku ağrısı açısından anlamlı fark bulunmazken, dinlenme ağrısındaki iyileşmenin servikal mobilizasyon ve diyafram grubunda kontrol grubuna göre daha fazla olduğu belirlendi (p=0,015). Eklem hareket açıklığı ve kas kuvveti değişimleri bakımından gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). DASH skorlarındaki iyileşmenin diyafram grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla olduğu saptanırken (p=0,035), kinezyofobi değişimi açısından gruplar arasında anlamlı farklılık belirlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak, klasik fizyoterapi omuz impingement sendromunda ağrı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve fonksiyonel düzey üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Bununla birlikte, tedaviye eklenen diyafram mobilizasyonu ve diyafragmatik solunum uygulamaları omuz fonksiyonelliğinin geliştirilmesinde daha üstün sonuçlar sağlamış, hem diyafram odaklı yaklaşımlar hem de servikal mobilizasyon dinlenme ağrısının azaltılmasına ek katkı sunmuştur. Bu bulgular, omuz impingement sendromunun rehabilitasyonunda servikal bölge ve solunum mekanizmasının değerlendirilmesi ve diyafram odaklı uygulamaların tedavi programlarına entegre edilmesinin klinik yarar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the effectiveness of diaphragm mobilization and diaphragmatic breathing exercises, when added to conventional physical therapy, with a cervical mobilization approach, when added to conventional physical therapy, in individuals diagnosed with shoulder impingement syndrome. The study included 40 individuals aged 18–55 who had been diagnosed with shoulder impingement syndrome, and participants were randomly assigned to three groups: the control group (n=13), the cervical mobilization group (n=13), and the diaphragm mobilization and breathing exercise group (n=14). While all groups received conventional physical therapy for 5 weeks, the cervical mobilization group additionally received cervical mobilization, and the diaphragm group received diaphragm mobilization and diaphragmatic breathing exercises. Participants were assessed before and after treatment for demographic characteristics, as well as joint range of motion (ROM), pain level [Visual Analog Scale (VAS)], muscle strength (measured with a digital dynamometer), shoulder functional activity level [Arm, Shoulder, and Hand Problems Questionnaire (DASH)], and kinesiophobia level [Tampa Kinesiophobia Scale]. In-group analyses revealed a significant decrease in pain levels and a significant increase in joint range of motion and muscle strength in all groups (p<0.05). While no significant differences were found between the groups in terms of pain during activity and sleep, it was determined that the improvement in resting pain was greater in the cervical mobilization and diaphragm groups compared to the control group (p=0.015). No differences were found between the groups in terms of changes in joint range of motion and muscle strength (p>0.05). While improvement in DASH scores was found to be significantly greater in the diaphragm group compared to the control group (p=0.035), no significant differences were observed between the groups in terms of changes in kinesiophobia (p>0.05). In conclusion, conventional physical therapy has positive effects on pain, joint range of motion, muscle strength, and functional level in shoulder impingement syndrome. However, the addition of diaphragm mobilization and diaphragmatic breathing exercises to the treatment provided superior results in improving shoulder function, and both diaphragm-focused approaches and cervical mobilization contributed further to the reduction of rest pain. These findings suggest that assessing the cervical region and respiratory mechanisms, as well as integrating diaphragm-focused interventions into treatment programs, may provide clinical benefits in the rehabilitation of shoulder impingement syndrome.