ABD 46.başkanı Joe Biden biyografisi ve siyasi hayatı
Biography and political life of Joe Biden, the 46th president of the USA
- Tez No: 1020130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler dergisi, International Relations journal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya siyasetinde baş aktör olan Amerika Birleşik Devletlerinin 46. Başkanı olarak görev yapan Joe Biden, genç yaşta girdiği ve uzun süre devam ettiği Senatodan sonra iki başkan aday adaylığı süreci yaşamasının ardından 2020 yılında eski başkan Donald Trump ile yarıştığı seçimde ABD'nin 46.Başkanı olarak seçilmiştir. Başkan olduğu dönemde Covid-19 salgını ve kötü giden ABD ekonomisinin sorunları ile karşı karşıya kalmıştır. Güçlü aile bağları olan Biden ilk eşini ve kızını talihsiz bir trafik kazası sonucu kaybetmiştir. Biden'ın siyasi kariyeri boyunca toplumsal eşitlik, sağlık hizmetleri reformu, çevre politikaları ve dış ilişkiler konularına verdiği önem dikkat çekmektedir. Özellikle göreve başladıktan sonra COVID-19 ile mücadele, ekonomik iyileşme, altyapı yatırımları ve iklim değişikliği gibi konulara odaklanmıştır. Uluslararası ilişkilerde müttefiklerle iş birliğini güçlendirme politikası izlerken, Rusya ve Çin gibi ülkelerle rekabetçi bir denge kurmaya çalışmıştır. Biden'ın başkanlık dönemi, ABD iç ve dış politikasında köklü değişikliklere sahne olmuş, bu süreçte yaşanan gelişmeler küresel siyaseti de etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Joe Biden, who serves as the 46th President of the United States of America, directs world politics, and was elected as the 46th President of the USA in the election in 2020, in which he competed with former President Donald Trump, after going through two presidential candidacy processes after the Senate, which he entered at a young age and served for a long time. While he was president, he faced the problems of the Covid-19 epidemic and the deteriorating US economy. Biden, who had strong family ties, lost his first wife and daughter in an unfortunate traffic accident. Throughout his political career, Biden's emphasis on social equality, health care reform, environmental policies and foreign affairs is noteworthy. Especially after taking office, he focused on issues such as the fight against COVID-19, economic recovery, infrastructure investments and climate change. While pursuing a policy of strengthening cooperation with allies in international relations, he has tried to establish a competitive balance with countries such as Russia and China. Biden's presidential term witnessed radical changes in US domestic and foreign policy, and the developments in this process also affected global politics.