Girişimcilik Odaklı STEAM Yaklaşımının Okul Öncesi Çocuklarının Mühendisliğin Ve Bilimin Doğası Anlayışlarına, Fen Okuryazarlıklarına, Yaratıcı Düşünme Ve Girişimcilik Becerilerine Etkisinin İncelenmesi
INVESTIGATE THE EFFECTS OF THE NATURE OF ENGENERİNG AND NATURE OF SCİENCE, SCİENTIFIC LITEACY, CREATIVE THINKING SKILLS AND ENTREPRENEURSHIP SKILLS OF THE PRE-SCHOOL PROGRAM PREPARED WITH THE ENTREPRENEURSHIP FOCUSED STEAM APPROACH
  1. Tez No: 1020132
  2. Yazar: ÖZGE YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEAM, Girişimcilik odaklı STEAM, Bilimin Doğası, Mühendisliğin Doğası, Yaratıcılık Becerisi, Girişimcilik Becerisi, Fen Okuryazarlığı, Bilimsel yaratıcılık, Okul öncesi eğitim, STEAM eğitimi, STEAM, Entrepreneurship-focused STEAM, Nature of Science, Nature of Engineering, Creativity Skill, Entrepreneurship Skill, Science Literacy, Scientific creativity, Preschool education, STEAM education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; girişimcilik odaklı STEAM yaklaşımı ile hazırlanan etkinliklerin okul öncesi öğrencilerinin mühendisliği doğası ve bilimin doğası anlayışlarını, fen okuryazarlıklarını, yaratıcılık becerilerini ve girişimcilik becerilerini nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bu bağlamda araştırmada, belirli bir uygulama sürecinin derinlemesine incelenmesi amaçlandığından nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması (case study) olarak tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmada çalışmanın ihtiyaçlarını belirleyebilmek ve oluşabilecek sorunları gidermek adına öncelikle ön çalışma olarak uygulanmış ve arkasından çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın ön çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, çalışma grubunu ise 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki bir devlet okulunda okuyan okul öncesi öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma grubunu oluşturacak öğrenciler kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilmiştir. Araştırmada bu çalışma grubu öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Küçük Çocukların Bilime İlişkin Görüşleri (YCVOS), Küçük Çocukların Mühendisliğe İlişkin Görüşleri, Fen Okuryazarlığı Görüşme Sorusu, Okul Öncesi Öğrenciler İçin Görsel Bilimsel Yaratıcılık Testi (FSCT) ve Girişimcilik Rubriği kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışma 8 öğrencinin (3 kız, 5 erkek) katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında 11 hafta sürecinde bir ön etkinlik ve 3 etkinlik uygulanmıştır. Ölçekler etkinlikler öncesi ve sonrasında katılımcılara öğretmenleri tarafından birebir görüşmeler yoluyla uygulanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırma sonuçları; girişimcilik odaklı STEAM etkinliklerinin okul öncesi öğrencilerinin bilimin doğası ve mühendisliğin doğasına ilişkin anlayışlarını geliştirmede, fen okuryazarlığını desteklemede, yaratıcı düşünme ve girişimcilik becerilerini güçlendirmede etkili bir yaklaşım olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle araştırma, okul öncesi dönemde disiplinler arası öğretim uygulamalarına ve girişimcilik odaklı STEAM uygulamalarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın okul öncesi dönemde girişimcilik odaklı STEAM uygulamalarına ilişkin sınırlı sayıdaki çalışmalara katkı sunacağı ve bu alandaki boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. İleride yapılacak olan çalışmalarda farklı kademelerde ve farklı okul öncesi yaş grubunda benzer bir çalışma yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effects of activities developed using an entrepreneurship-focused STEAM approach preschool students' understanding of the nature of science and engineering, scientific literacy, creativity and entrepreneurial skills. Since the research aims to examine a specific instructional process in depth, it was designed and conducted as a case study, one of the qualitative research methods. To identify the needs of the research and address potential problems, a preliminary study was conducted prior to the main study. The preliminary study group consisted of preschool students attending a public school in Küçükçekmece district of Istanbul during the 2021-2022 academic year, while the main study group consisted of preschool students attending the same school during the 2023-2024 academic year. The participants in the main study were selected using convenience sampling. The research was conducted with these participants. Data were collected using the Young Children's Views on Science (YCVOS), Young Children's Views on Engineering, the Science Literacy Interview Question, the Visual Scientific Creativity Test for Preschoolers (FSCT), and Entrepreneurship Rubric. The study was conducted with eight students (three girls and five boys). One pre-activity and three activities were implemented over an 11-week period. The data collection instruments were administered to participants by their teachers through one-on-one interviews before and after the activities. The data collected in the study were analyzed using descriptive analysis within a qualitative research framework. The findings indicate that entrepreneurship-focused STEAM activities can be an effective approach to developing preschool students' understanding of the nature of science and engineering, supporting their science literacy, and strengthening their creative thinking and entrepreneurial skills. In this respect, the study is expected to contribute to interdisciplinary teaching practices in early childhood education and the development of entrepreneurship-focused STEAM applications. Furthermore, the study may contribute to the limited body of research on entrepreneurship-focused STEAM applications in early childhood education and help adress a gap in the literature. Future studies could investigate similar applications at different educational levels and with preschool children from different age groups.