Türk siyasal hayatında milli selamet partisi
National salvation party in Turkish political life
- Tez No: 1020133
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Milli Selamet Partisi, Koalisyon, Siyasal İslam, Milli Görüş, Necmettin Erbakan, National Salvation Party, Coalition, Poalitical Islam, National Wiew, Necmettin Erbakan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ELİBOL ÇAL, Seval“Türk Siyasal Hayatında Milli Selamet Partisi”Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. Siyasi partiler demokrasinin önemli unsurlarından biridir. Milli Selamet Partisi de Türk siyasal hayatında belli bir dönem içinde yer almış ve bu dönemde çeşitli koalisyon ortaklıkları gerçekleştirmiştir. Milli Selamet Partisi sağ partiler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda İslamcılık ve muhafazakarlık partinin görüşleri arasındadır. 1972-1981 yılları arasında faaliyet gösteren Milli Selamet Partisi 12 Eylül Askeri Darbesi'nden sonra kapatılmıştır. Milli Selamet Partisinin siyasal sistem içinde var olduğu dönemde birçok koalisyon hükümeti içinde yer aldığı görülmektedir. 1972-1981 yılları arasında siyasal sistem içinde yer alan Milli Selamet Partisi, Şubat 1974-Kasım 1974 döneminde 37. Ecevit Hükümeti ile birlikte, Mart 1975-Haziran 1977 yılları arasında 39. Demirel Hükümeti ile birlikte ve Temmuz 1977- Ocak 1978 tarihleri arasında 41. Demirel Hükümeti ile birlikte koalisyonda yer almıştır. Hükümet dönemleri kısadır. Bunun nedeni, koalisyon hükümeti üyelerinin aralarındaki anlaşmazlıkları sonucu kurulan hükümetlerin istifa etmesidir. Çalışmamızda Milli Selamet Partisi'nin katıldığı bu koalisyon hükümetlerine de yer verilecektir. Bu çalışmanın amacı Milli Selamet Partisi'nin kuruluşu, savunduğu görüşler, katıldığı koalisyon hükümetleri ve siyasal sistem içindeki yerini ele almak ve sahip olduğu değerlerin ve faaliyetlerinin sistem içindeki yerini değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
ELİBOL ÇAL, Seval“National Salvation Party in Turkish Political Life”Master Thesis, Kırıkkale, 2019. Political parties are one of the important elements of democracy. The National Salvation Party took part in Turkish political life within a certain period and made various coalition partnerships in this period. The National Salvation Party is among the right parties. In this context, Islamism and conservatism are among the opinions of the party. The National Salvation Party, which was operating between 1972 and 1981, was closed after the military coup of September 12. It is seen taht the National Salvation Party took part in many coalition governments in the period when it existed in the political system. The National Salvation Party, which included in the political system between 1972 and 1981; participated the coalition together with the 37. Ecevit Government between February 1974 and November 1974; with the 39. Demirel Government between March 1975 and June 1977; and with the 41. Demirel Government between July 1977 and January 1978. The government periods are short. This is due to the resignation of governments formed as a result of disagreements between members of the coalition governments. In this study, these coalition governments, in which National Salvation Party participated, will also be included. The aim of this study is to examine the establishment, opinion, the coalition governments and the political system of the National Salvation Party and to evaluate the place of its' values and activities in the system.