Sezaryen doğum yapmış annelere uygulanan marmet tekniği ve oksitosin masajı uygulamalarının anne sütü miktarı üzerine ekinliğinin incelenmesi
The effectiveness of the marmet technique and oxytocin massage applied to mothers who have undergone caesarean section on breast milk quantity
- Tez No: 1020141
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUNA ORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Caesarean Section, Marmet Technique, Oxytocin Massage, Breast Milk, Breastfeeding
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sezaryen doğum yapmış annelere uygulanan marmet tekniği ve oksitosin masajının anne sütü miktarı üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma üç gruplu, tek kör-randomize kontrollü bir çalışmadır. Dahil edilme kriterlerine uyan 123 anne; basit rastgele randomizasyon yöntemi ile üç gruba (marmet tekniği, oksitosin masajı ve temas grubu) ayrılmıştır. Veriler tanımlayıcı soru formu, Spielberger Durumluk Kaygı Envanteri, gözlem formu, klinik tipi tekli süt sağma pompası ve klinik tipi tekli süt sağma pompası ile uyumlu steril süt sağma seti ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi, ANOVA, pearson korelasyon analizi ve t testi kullanılmıştır. Her üç grup da müdahale öncesi ve sonrası olmak üzere yüzyüze görüşme tekniği ile iki kez değerlendirilmiştir. Marmet tekniği ve oksitosin masajı gruplarına müdahaleler literatür doğrultusunda aynı araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Temas grubunun ise el bileği ve kol bölgelerine dokunulmuş olup, herhang bir müdahale gerçekleştirilmemiştir. p < 0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Müdahale öncesinde gruplar arasında anne sütü miktarı ve uterin involüsyonu ağrısı düzeyleri açısından anlamlı fark bulunurken, durumluk kaygı ve yaşamsal bulgular açısından fark saptanmamıştır (p > 0.05). Müdahale sonrasında özellikle marmet tekniği uygulanan grupta anne sütü miktarı artmış, gruplar arasında anlamlı farklılık oluşmuş ve en belirgin kaygı azalması da bu grupta görülmüştür (p < 0.05). Tüm gruplarda durumluk kaygı düzeyleri azalırken, uterin involüsyonu ağrı düzeyleri artmış ve en yüksek uterin involüsyonu ağrı artışı oksitosin masajı grubunda saptanmıştır (p < 0.05). Marmet tekniği ve oksitosin masajı gruplarında süt miktarı ile kaygı arasında negatif ve anlamlı ilişkiler bulunmuş; kaygı azaldıkça süt miktarının arttığı görülmüştür (p < 0.05). Müdahale öncesinde bazı obstetrik özelliklerin süt miktarı ve kaygı ile ilişkili olduğu, müdahale sonrasında ise bu ilişkilerin büyük ölçüde ortadan kalktığı saptanmıştır (p < 0.05). Sonuç ve Öneriler: Marmet tekniği ve oksitosin masajının anne sütünü arttıran uygulamalar olduğu ortaya koyulmuştur. Marmet tekniği ve oksitosin masajı ebelik eğitim müfredatında ve klinikte süt arttırıcı yöntemler olarak uygulanabilir. Anahtar Kelimeler; Sezaryen; Marmet Tekniği; Oksitosin Masajı; Anne Sütü; Emzirme.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to investigate the effect of the marmet technique and oxytocin massage applied to mothers who have undergone caesarean section on breast milk quantity. Materials and Methods: The study is a three-group, single-blind, randomised controlled trial. A total of 123 mothers who met the inclusion criteria were randomly assigned to three groups (marmet technique, oxytocin massage, and touch) using a simple randomisation method. Data were collected using a descriptive questionnaire, Spielberger State Anxiety Inventory, observation form, clinical type single breast pump, and sterile breast pump set compatible with clinical-grade single breast pumps. Descriptive statistics, chi-square test, ANOVA, pearson correlation analyze and t-test were used in statistical analyses. All three groups were evaluated twice using the face-to-face interview technique before and after the intervention. Interventions in the marmet technique and oxytocin massage groups were performed by the same researcher in accordance with the literature. The touch group was touched on the wrist and arm areas, but no intervention was performed. p < 0.05 was accepted as the level of significance. Findings: Before the intervention, significant differences were observed between the groups in terms of breast milk volume and uterin involution pain levels, whereas no significant differences were found regarding state anxiety and vital signs (p > 0.05). After the intervention, breast milk volume increased particularly in the group that received the marmet technique, resulting in a significant difference between the groups, and the most pronounced reduction in anxiety was also observed in this group (p < 0.05). Although state anxiety levels decreased in all groups, uterin involution pain levels increased, with the highest increase in pain of uterine involution detected in the oxytocin massage group (p < 0.05). In the marmet technique and oxytocin massage groups, significant negative correlations were found between breast milk volume and anxiety; as anxiety decreased, breast milk volume increased (p < 0.05). It was determined that some obstetric characteristics were associated with breast milk volume and anxiety before the intervention; however, these associations largely disappeared after the intervention (p < 0.05). Conclusions and Recommendations: The marmet technique and oxytocin massage have been shown to be effective methods for increasing breast milk production. The marmet technique and oxytocin massage can be implemented as milk-increasing methods in midwifery education curricula and in clinical practice.