Kadınların doğumdan memnuniyetlerinin emzirme öz yeterliliğine etkisi
The effects of women's satisfaction with their birth experience on breastfeeding sufficiency
  1. Tez No: 394103
  2. Yazar: NİLAY GÖKBULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum deneyiminden memnuniyet ölçeği, Postpartum emzirme öz-yeterlilik ölçeği, doğum tecrübesi, vajinal doğum, sezaryen doğum, Value of satisfaction with birth experience scale, value of the postnatal breastfeeding sufficiency scale, birth experience, giving birth vaginally and by ceserean section
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma annelerin yaşadıkları doğum deneyimini nasıl değerlendirdiklerini belirlemek ve bu deneyimin doğum sonu dönemdeki emzirme süreci üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Ocak- Mayıs 2015 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi doğum sonu kliniğinde bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden, Türkçe konuşup anlaşabilen, okuma-yazma bilen, vajinal veya sezaryenle doğum yapmış 281 anneden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında, kadınların tanımlayıcı özelliklerini içeren anket formu ve“Kadınların Doğum Deneyiminden Memnuniyet Ölçeği”ve“Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde; SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri, kolmogorovsimirnov test, kruskal-wallis, mann-whitney u test, spearmankorelasyon kullanılmıştır.Araştırmada annelere uygulanan doğum deneyiminden memnuniyet ölçeği ve postpartum emzirme öz-yeterlilik ölçeğinden elde edilen veriler hesaplanmıştır.Sonuç olarak; annelerin doğum deneyiminden memnuniyetleri doğum şekillerine ve doğum sonrası geçen süreye göre farklılık göstermiştir. Memnuniyet düzeyleri değiştikçe emzirme öz-yeterlilikleri de değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been performed to define how the mothers assessed their birth experience and as a descriptive with intent to reveal the effects of this experience on the postnatal breastfeeding period. The sample of study was composed of 281 mothers who were in the postnatal clinic of İstanbul Okmeydanı Research and Training Hospital and agreed to participate the study by face to face interview between January-May 2015, literate and able to talk and understand Turkish, and also gave birth vaginally or by cesarean section. The survey form included the descriptive features of women and“The Scale Of Satisfaction”and The Scale of Breastfeeding Sufficiency" have been used for gathering data. SPSS 22.0 program was used to analyze the data. Average, standard deviation, median, the lowest and the highest frequencies and ratio values, Kolmogorov-Sımırnov Test, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U Test, Spearman's correlation were used. In our study, the mean value of satisfaction with birth experience scale and the mean value of the postnatal breastfeeding sufficiency scale was calculated.As a consequence, the mothers' satisfaction with their birth experience scale has been varied according to the delivery methods and the elapsed time after birth experience. Relatedly when the satisfaction level of them was varied, the breastfeeding sufficiency of them was also varied, too.