Asenkron ortamlarda öğrenmeye hazır olma düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Determining readiness levels for learning in asynchronous environments and examining them with various variables
  1. Tez No: 1020147
  2. Yazar: HAKAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ALTUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eğitim, Eğitim bilimleri, Department of Computer Education and Instructional Technology, Education, Educational science
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, araştırma kapsamında geliştirilen ölçekle asenkron öğrenme ortamlarında üniversite öğrencilerinin öğrenmeye hazır olma (hazır bulunuşluk) düzeylerini (düşük, orta, yüksek) belirlemek, bu düzeylerin çeşitli demografik özellikler, katılım değişkenleri ve başarı notlarıyla durumlarını incelemektir. Çalışma gurubu, 2022-2023 bahar döneminde bir devlet üniversitesinde Temel Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı dersine kayıtlı“Üniversite Öğrencilerine Yönelik Asenkron (Eş Zamansız) Öğrenme Ortamlarında Öğrenmeye Hazır Olma Ölçeği”ne gönüllü katılan 580 öğrenciden oluşmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı tarama modeliyle gerçekleşen bu araştırmada veriler; ölçek cevapları, çeşitli katılım verileri ve başarı notlarından oluşmaktadır. Verilerin analizinde öğrenmeye hazır olma düzeylerinin çeşitli demografik özellikler, katılım ve başarı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla betimsel istatistikler kullanılmış; varsayımları kontrol edilerek uygun istatistiklerden bağımsız örneklemler t-testi, Kruskal–Wallis H testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmada dört faktörlü beşli likert tipinde 14 maddelik geçerli ve güvenilir bir ölçek elde edilmiştir. Demografik özelliklere ilişkin bulgulara göre, cinsiyetin, daha önce dersi alma durumu (tekrar durumu) ve daha önce asenkron ders alma durumunun (asenkron ders deneyimi) öğrenmeye hazır olma düzeylerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Öğrenmeye hazır olma düzeylerine göre katılım verileri ve başarı notlarının farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre, katılım değişkenleri olan Moodle toplam kullanım süresi ile toplam SCORM tamamlama sayısı açısından öğrenmeye hazır olma düzeyi düşük olan grubun, orta ve yüksek düzeydeki gruplarla anlamlı farklılık gösterdiği; orta ve yüksek düzey gruplar arasında ise anlamlı bir farklılığın bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrenmeye hazır olma düzeylerinin başarı notları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the levels of readiness for learning (low, medium, high) of university students in asynchronous learning environments using the scale developed within the scope of the study and to examine these levels in relation to various demographic characteristics, participation variables, and achievement scores. The study group consists of 580 students enrolled in the Basic Information and Communication Technology Use course at a state university in Türkiye during the spring semester of 2022-2023 who voluntarily participated in the“Asynchronous Learning Environment Readiness Scale for University Students”. The data for the research, conducted using the comparative survey model from quantitative research methods, consists of scale responses, various LMS participation data, and achievement scores. Appropriate statistics based on assumptions were applied, including independent samples t-tests, Kruskal-Wallis H tests, and one-way analysis of variance (ANOVA). A valid and reliable 14-item, five-point Likert-type scale with four factors was obtained in the study. According to the findings related to demographic characteristics, gender, repeating the course, and asynchronous course experience were found to have no significant effect on readiness to learn. According to the results of the analysis conducted to examine whether readiness levels differed based on participation data and achievement scores, it was found that the group with low readiness levels showed a significant difference from the medium and high-level groups in terms of the participation variables of total Moodle usage time and total SCORM completion count; however, no significant difference was found between the medium and high-level groups. Furthermore, it was concluded that readiness levels had no significant effect on achievement scores.