Kadın erkek ilişkilerinde iletişimsizlik ve güç mücadelesi: Kış uykusu
Communication breakdown and power struggles in relationships between man and women: Winter sleep
- Tez No: 1020179
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ SİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu, İletişimsizlik, Güç Mücadelesi, Nuri Bilge Ceylan, Winter Sleep, Lack of Communication, Power Struggle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo, Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu (2014) filmi üzerinden kadın–erkek ilişkilerinde iletişimsizlik ve güç mücadelesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, iletişim bilimleri çerçevesinde kurgulanmış; iletişim kuramları, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve sinema çözümlemeleriyle disiplinler arası bir yaklaşım benimsemiştir. Çalışmanın temel sorusu, filmdeki iletişimsizlik biçimlerinin ve güç mücadelelerinin nasıl temsil edildiği ve bu temsillerin Türkiye'deki ataerkil yapıyla nasıl ilişkilendiğidir. Yöntem bölümünde film çözümlemesi tekniği kullanılmış; sahneler mekân, zaman, kamera ve kadraj unsurları dikkate alınarak yorumlanmıştır. Ayrıca karakterler arası ilişkiler, iletişimsel stratejiler ve toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında değerlendirilmiştir. Bulgular, iletişimsizliğin filmde yalnızca bir eksiklik değil, aksine güçlü bir iletişim biçimi olduğunu göstermektedir. Sessizlik, bakışlar ve yarım kalan diyaloglar, karakterler arası ilişkilerde pasif direniş ya da stratejik üstünlük aracı olarak işlev görmektedir. Öte yandan film, iletişimsizliğin yalnızca sessizlikten değil; aynı zamanda aşırı konuşmadan da kaynaklanabileceğini ortaya koymaktadır. Aydın karakterinin uzun monologları ve bitmek bilmeyen tartışmaları, Lacancı anlamda“boş söz”niteliği taşımakta; Heidegger'in“Gerede”kavramıyla örtüşen bu sözcük enflasyonu, gerçek bir iletişimsel uzlaşma yerine iletişimsel gürültü üretmektedir. Bu yönüyle film, Paul Watzlawick'in iletişim aksiyomları ve Habermas'ın iletişimsel eylem kuramıyla doğrudan örtüşmektedir. Güç mücadelesi ise mekânın iktidar dili, zamanın disiplin edici boyutu ve kamera/kadraj düzeni üzerinden görünür hale gelmektedir. Aydın karakterinin entelektüel ve ekonomik üstünlüğü, kadın karakterlerin öznelliklerini bastıran bir tahakküm mekanizmasına dönüşmektedir. Nihal'in bağış kampanyasının küçümsenmesi, Necla'nın entelektüel muhalefetinin marjinalleştirilmesi, ataerkil toplumda kadınların ikincilleştirilmesinin sinematografik yansımalarıdır. Filmdeki aile ilişkileri, Türkiye'deki ataerkil aile yapısıyla doğrudan paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine miscommunication and power struggles in male-female relationships through Nuri Bilge Ceylan's film Winter Sleep (2014). The research is structured within the framework of communication sciences, adopting an interdisciplinary approach that incorporates communication theories, gender studies, and film analysis. The study's fundamental question is how forms of miscommunication and power struggles are represented in the film and how these representations relate to the patriarchal structure in Turkey. The methodology section utilizes film analysis; scenes are interpreted considering elements of space, time, camera, and framing. Furthermore, the relationships between characters are evaluated in the context of communicative strategies and gender roles. The findings demonstrate that miscommunication is not merely a shortcoming in the film but a powerful form of communication. Silence, glances, and incomplete dialogue serve as tools of passive resistance or strategic advantage in the relationships between the characters. Furthermore, the film reveals that miscommunication does not stem from silence alone; it equally arises from an excess of speech. The Aydın character's lengthy monologues and relentless debates constitute what Lacan calls“empty speech”— an inflation of words that produces communicative noise rather than genuine understanding, closely echoing Heidegger's concept of“Gerede”(idle talk). In this respect, the film directly aligns with Paul Watzlawick's communication axioms and Habermas's theory of communicative action. The power struggle becomes apparent through the language of power within the setting, the disciplinary dimension of time, and the camera/framing system. The intellectual and economic superiority of the Aydın character becomes a mechanism of domination that suppresses the subjectivity of the female characters. The belittling of Nihal's donation campaign and the marginalization of Necla's intellectual opposition are cinematic reflections of the subordination of women in a patriarchal society. The family relationships in the film directly parallel the patriarchal family structure in Turkey.