Vitiligo hastalarında Bisfenol-A serum düzeyinin hastalık ve şiddeti ile ilişkisi
- Tez No: 1020180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN HIZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, Bisfenol-A, Patogenez, İnflamasyon, Biyobelirteç, Vitiligo, Bisphenol A, Pathogenesis, Inflammation, Biomarker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vitiligo, melanositlerin kaybı sonucunda gelişen depigmente yamalarla karakterize kronik, otoimmün bir dermatolojik hastalıktır. Bisfenol-A (BPA), polikarbonat plastiklerin ve epoksi reçinelerin üretiminde yaygın olarak kullanılan, endokrin bozucu özellik gösterebilen sentetik bir fenoldür. Bu çalışmanın amacı, vitiligo hastalarında serum BPA düzeylerini kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmek; bu düzeylerin hastalık şiddeti ile ilişkisini araştırarak BPA'nın vitiligo patogenezindeki çevresel maruziyet yükünü yansıtma potansiyelini ve vitiligo için potansiyel bir aktivite biyobelirteci olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya vitiligo tanısı almış 30 hasta, yaş ve cinsiyet açısından benzer 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Vitiligo hastalarının şiddeti VASI skorlama sistemi, hastalık aktivitesi VIDA ile değerlendirilmiştir. Serum BPA düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Tüm katılımcıların demografik, klinik ve biyokimyasal verileri kaydedilmiş ve her iki grup uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Vitiligo grubunda serum BPA düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Ancak serum BPA düzeyi ile hastalık şiddetini gösteren VASI (p=0,780) ve VIDA (p=0,928) skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Serum BPA düzeyleri, vitiligo hastalarını kontrol grubundan ayırt etmede anlamlı ayırt edici özellik göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda vitiligo hastalarında serum BPA düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre yüksek olduğu gösterilmiş, ancak bu artışın hastalık şiddeti ile ilişkisi saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, BPA'nın vitiligo patogenezindeki çevresel maruziyet yükünü yansıtabilecek potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini, ancak hastalık şiddetini göstermede yeterli olmadığını düşündürmektedir. Bu doğrultuda, serum BPA düzeyleri vitiligo patogenezindeki inflamatuar yükün değerlendirilmesinde tamamlayıcı bir gösterge olarak düşünülebilir ve hastalığın patogenezini anlamaya yönelik ileri araştırmalara zemin oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vitiligo is a chronic autoimmune dermatological disease characterized by depigmented macules resulting from the loss of melanocytes. Bisphenol-A (BPA) is a synthetic phenolic compound widely used in the production of polycarbonate plastics and epoxy resins and is known to exhibit endocrine-disrupting properties. This study aimed to comparatively evaluate serum BPA levels in patients with vitiligo and a control group, and to investigate the association between these levels and disease severity. In this context, the study sought to determine whether BPA may reflect the environmental exposure burden involved in vitiligo pathogenesis and whether it may serve as a potential activity biomarker for vitiligo. Material and Method: Thirty patients diagnosed with vitiligo and 30 age and sex-matched healthy controls were included in this study. Disease severity in patients with vitiligo was assessed using the Vitiligo Area Scoring Index (VASI) and disease activity was evaluated with the Vitiligo Disease Activity (VIDA) score. Serum BPA levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Demographic, clinical, and biochemical data of all participants were recorded, and the two groups were compared using appropriate statistical methods. Results: Serum BPA levels were found to be significantly higher in the vitiligo group than in the control group (p<0.001). However, no statistically significant association was identified between serum BPA levels and VASI (p=0.780) or VIDA (p=0.928) scores, which reflect disease severity and activity. Serum BPA levels demonstrated significant discriminatory ability in differentiating patients with vitiligo from healthy controls. Conclusion: In our study, serum BPA levels were shown to be higher in patients with vitiligo than in healthy controls; however, this increase was not associated with disease severity. These findings suggest that BPA may be a potential biomarker reflecting the burden of environmental exposure implicated in vitiligo pathogenesis, yet it appears insufficient for indicating disease severity. Accordingly, serum BPA levels may be considered a complementary indicator in the assessment of the inflammatory burden in vitiligo and may provide a basis for further research aimed at elucidating the pathogenesis of the disease.