Distributional characteristics of Turkish stock market
Türk hisse senedi borsasının dağılımsal özellikleri
  1. Tez No: 37244
  2. Yazar: ALTAY ASLIHAN SALİH
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Istanbul Stock Exchange, Random Walk Hypothesis, ARCH models, Weak Form Market Efficiency, Price Generating Mechanism
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET TÜRK HİSSE SENEDİ BORSASININ DA?ILIMSAL ÖZELLİKLERİ SALİH, ALTAYASLIHAN MBA HAZİRAN, 1994 Gelişmiş hisse senedi borsalarının dağılımsal özellikleri şimdiye kadar pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Bu araştırmaların popülerliği hisse senedi borsalarında yapılan yatırımların, geleceği tahmine dayanan kumarlar olarak görülmesine bağlanabilir. Geleceği tahmin etmek için kullanılacak enformasyon kümesi akademisyenler arasında sıklıkla tartışılan bir konudur. Dow Teorisine inanan teknik analizciler geçmiş hisse senedi Hatlarının zengin bir enformasyon kümesi olduğunu savunurlar. Diğer bir grup her yatırım aracının ekonomik ve politik temellere dayanan gerçek bir fiatı olduğuna inanırlar [ Williams, 1938]. En son grup teorisyense kısa vadeli hisse senedi fiat değişikliklerinin tamamen raslantısal olduğunu ve kesinlikle tahmin edilemeyeceğini savunurlar [ Fama, 1965, 1970]. Günümüzde gelişmekte olan hisse senedi borsalarında yatırım yapmak popüler bir yatırım stratejisidir. Buna bağlı olarak yatırımcılar için bu piyasaların dağılımsal özellikleri önemli bir bilgi kaynağı haline gelmiştir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) dünyada gelişmekte olan borsalar arasında önemli bir yere sahiptir. Bu araştırma IMKB endeksinin Ocak 1988-Aralık 1992 tarihleri arasındaki dağılımsal özelliklerini incelemektedir. İlk olarak Lo ve Mckinlay'in (1988) varyans-oran testini kullanarak IMKB getirilerinin raslantısal haraket hipotezine uyup uymadığı test edilmektedir. Daha sonra ARCH-modeli IMKB getiri serisine uygulanmış ve zamanla değişken varyans olup olmadığı test edilmiştir. Bu testlerin sonuçları borsa verimliliğini saptamak açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Raslantısal Haraket Hipotezi, ARCH-Modeller, Zayıf Borsa Verimliliği, Fiat Oluşumu Mekanizmaları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTIONAL CHARACTERISTICS OF TURKISH STOCK MARKET SALIH, ALTAY ASLIHAN MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION JUNE 1994 Distributional properties of developed stock markets have been the subject of many studies among academicians and practitioners. The popularity of these studies comes from the fact that investing in stock markets is a gamble whose success depends on the ability to forecast future. The information set that has to be used in predicting future has been a major controversy. Chartists believe that the past behavior of security prices are rich in information [Dow Theory]. Firm foundation theorists believe that each investment instrument has intrinsic value which depends on economic and political factors [Williams, 1938]. Finally Random walk theorists believe that short-run changes in stock prices can not be predicted [Fama, 1965,1970]. Investing in emerging markets has been a common practice among global investors. As a result distributional characteristics of these markets are important sources of information for them. Istanbul Stock Exchange (ISE) is among the major emerging markets. This research studies the behavior of ISE index between January 1988-December 1992. The objective of the study is twofold. First the variance ratio tests of Lo and Mackinlay(1988) are applied to the time series of ISE index returns to test for the random walk hypothesis. Secondly ARCH specification is applied to the daily returns to test for the time varying volatilities. The results of these tests have implications for market efficiency.