İki farklı ısı ile polimerize akrilik kaide materyalinin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine tamir işlemi ve termal siklus süre değişimlerinin etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of repair procedures and thermal cycling duration changes on the physical and mechanical properties of two different heat-polymerized acrylic denture base materials
- Tez No: 1020233
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eğilme dayanımı, Yüzey pürüzlülüğü, Bending strength, Surface roughness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı ısı ile polimerize akrilik kaide materyalinde uygulanan farklı tamir aralıkları ve termal siklus sürelerinin materyallerin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda elde edilecek veriler ile protez kaide tamirlerinde klinik başarıyı artırabilecek uygulamaların belirlenmesi ve literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmada, ADA standartlarına uygun olarak 65×10×2,5 mm boyutlarında toplam 240 adet örnek hazırlanmıştır. Örnekler, iki farklı marka ısı ile polimerize akrilik rezin (Ivoclar ve Imicryl) kullanılarak klasik muflalama yöntemiyle elde edilmiştir. Hazırlanan örnekler; tamirsiz kontrol grubu ile 2 mm, 3 mm ve 4 mm tamir aralığı oluşturulan gruplara ayrılmıştır. Tamir işlemleri otopolimerizan akrilik rezin kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ardından örneklere, termal yaşlandırma etkisini değerlendirmek amacıyla 0, 5000 ve 10000 döngü olacak şekilde termal siklus işlemi uygulanmıştır. Termal siklus uygulaması öncesinde ve sonrasında örneklerin yüzey pürüzlülüğü değerleri profilometre cihazı ile ölçülmüş, mekanik dayanımlarının değerlendirilmesi amacıyla ise üç nokta eğme testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma sonucunda, termal siklus uygulamasının hem eğilme dayanımı hem de yüzey pürüzlülüğü üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Tamirsiz kontrol gruplarında en yüksek dayanım değerleri elde edilirken, tamir aralığı ve termal siklus döngü sayısı arttıkça eğilme dayanımının azaldığı tespit edilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü açısından değerlendirildiğinde ise tamir aralığı ve termal siklus döngü sayısındaki artışa bağlı olarak pürüzlülük değerlerinin yükseldiği gözlenmiştir. Materyaller arası karşılaştırmalarda, Ivoclar ve Imicryl grupları arasında bazı alt gruplarda farklılıklar görülmekle birlikte, tamir aralığı ve termal yaşlandırmanın eğilme dayanımı ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde belirgin etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, termal siklus uygulaması ve tamir aralığı genişliği, ısı ile polimerize akrilik kaide materyallerinin fiziksel ve mekanik özelliklerini etkileyen önemli faktörlerdir. Özellikle geniş tamir aralıkları ve uzun süreli termal yaşlandırmanın yüzey pürüzlülüğünü artırarak mekanik dayanımı olumsuz etkileyebileceği dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of different repair gap widths and thermal cycling durations on the physical and mechanical properties of two different heat-polymerized acrylic denture base materials. The study was conducted to identify clinical approaches that may improve the success of denture base repairs and to contribute to the existing literature. A total of 240 specimens measuring 65 × 10 × 2.5 mm were prepared in accordance with ADA standards. The specimens were fabricated using the conventional flasking technique with two different brands of heat-polymerized acrylic resin (Ivoclar and Imicryl). The specimens were divided into four groups: an unrepaired control group and repair groups with repair gaps of 2 mm, 3 mm, and 4 mm. Repair procedures were performed using an autopolymerizing acrylic resin. Subsequently, thermal cycling procedures of 0, 5,000, and 10,000 cycles were applied to evaluate the effects of thermal aging. Surface roughness values were measured using a profilometer before and after thermal cycling, while flexural strength was evaluated using a three-point bending test. The obtained data were statistically analyzed using SPSS 23.0 software, and the level of significance was set at p < 0.05. The results demonstrated that thermal cycling significantly affected both flexural strength and surface roughness. The highest strength values were observed in the unrepaired control groups, whereas flexural strength decreased with increasing repair gap width and number of thermal cycles. In terms of surface roughness, roughness values increased as both repair gap width and thermal cycling duration increased. Although some differences were observed between the Ivoclar and Imicryl groups in certain subgroups, repair gap width and thermal aging showed significant effects on both flexural strength and surface roughness. In conclusion, thermal cycling and repair gap width are important factors affecting the physical and mechanical properties of heat-polymerized acrylic denture base materials. Wider repair gaps and prolonged thermal aging may adversely affect mechanical performance by increasing surface roughness and should therefore be taken into consideration.