E-spor oyuncuları ve geleneksel sporcuların sahip olduğu zekâ türlerinin liderlik özellikleri ve yaratıcı kişilik özellikleri üzerine etkisi
The effect of multiple intelligence types of e-sports players and traditional athletes on leadership characteristics and creative personality traits
  1. Tez No: 1020247
  2. Yazar: BERKANT AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP DEMİR, DOÇ. DR. CÜNEYT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: E-spor oyunları, E-sporcu, Espor, Geleneksel sporlar, Yaratıcı liderlik, Çoklu zeka, E-sports organization, E-sportsmen, Esports, Traditional sports, Creative leadership, Multiple intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, e-spor oyuncuları ile geleneksel sporcuların sahip oldukları çoklu zekâ türleri ile liderlik özellikleri ve yaratıcı kişilik özellikleri arasındaki ilişkileri incelemek, bu değişkenlerin spor türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve spor türü ile çoklu zekâ türlerinin liderlik ve yaratıcı kişilik özellikleri üzerindeki ortak etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 315 lisanslı e-spor oyuncusu ve 405 lisanslı geleneksel sporcu olmak üzere toplam 720 aktif sporcu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Çoklu Zekâ Ölçeği, Liderlik Özellikleri Ölçeği ve Yaratıcı Kişilik Özellikleri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi, Mann-Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis testi ve iki faktörlü varyans analizi (Two-Way ANOVA) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre spor türüne bağlı olarak bazı çoklu zekâ alanları, liderlik özellikleri ve yaratıcı kişilik özelliklerinde anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Geleneksel sporcuların bedensel, doğacı ve varoluşçu zekâ alanlarında ve liderlik özelliklerinin tüm alt boyutlarında e-spor oyuncularına göre anlamlı düzeyde daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmüştür (p<0,05). Buna karşılık e-spor oyuncularının mantıksal ve görsel zekâ alanlarında ile yaratıcı kişilik özelliklerinin tüm alt boyutlarında geleneksel sporculara göre anlamlı düzeyde daha yüksek puanlara sahip oldukları belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca spor türü ile çoklu zekâ türlerinin birlikte ele alındığı analizlerde, liderlik özellikleri ve yaratıcı kişilik özellikleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ortak etkiler bulunduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Araştırma sonuçları, e-spor oyuncuları ile geleneksel sporcuların çoklu zekâ profilleri, liderlik özellikleri ve yaratıcı kişilik özellikleri bakımından farklılaştığını göstermektedir. Bunun yanında spor türü ile çoklu zekâ türlerinin birlikte değerlendirilmesinin, liderlik ve yaratıcı kişilik özelliklerinin açıklanmasına ilişkin daha kapsamlı bilgiler sunduğu belirlenmiştir. Araştırmanın, spor türü ile çoklu zekâ alanlarının liderlik ve yaratıcı kişilik özellikleri üzerindeki ortak etkilerini bütüncül bir yaklaşımla incelemesi bakımından literatürdeki sınırlı sayıdaki çalışmalara katkı sağlayacağı ve spor yönetimi alanında yürütülecek gelecekteki araştırmalara kuramsal bir çerçeve sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the relationships between multiple intelligence types, leadership characteristics, and creative personality traits among e-sports players and traditional athletes, to determine whether these variables differ according to sport type, and to evaluate the combined effects of sport type and multiple intelligence types on leadership and creative personality traits. Materials and Methods: The study was conducted using a correlational survey design within the framework of quantitative research methods. The study sample consisted of 720 active licensed athletes selected through random sampling, including 315 licensed e-sports players and 405 licensed traditional athletes. Data were collected using the Personal Information Form, the Multiple Intelligence Scale, the Leadership Characteristics Scale, and the Creative Personality Traits Scale. Descriptive statistics, the independent samples t-test, the Mann–Whitney U test, one-way analysis of variance (ANOVA), the Kruskal–Wallis test, and two-way analysis of variance (Two-Way ANOVA) were used for data analysis. Results: The findings revealed significant differences in certain multiple intelligence domains, leadership characteristics, and creative personality traits according to sport type. Traditional athletes scored significantly higher than e-sports players in bodily-kinesthetic, naturalistic, and existential intelligence, as well as in all sub-dimensions of leadership characteristics (p < 0.05). In contrast, e-sports players obtained significantly higher scores than traditional athletes in logical-mathematical and visual-spatial intelligence, as well as in all sub-dimensions of creative personality traits (p < 0.05). Furthermore, analyses examining the interaction between sport type and multiple intelligence types demonstrated statistically significant combined effects on both leadership characteristics and creative personality traits (p < 0.05). Conclusion: The findings indicate that e-sports players and traditional athletes differ in terms of their multiple intelligence profiles, leadership characteristics, and creative personality traits. Moreover, considering sport type together with multiple intelligence types provides a more comprehensive understanding of leadership and creative personality traits. By examining the combined effects of sport type and multiple intelligence domains on leadership and creative personality traits through a holistic approach, this study is expected to contribute to the limited body of literature in this field and provide a theoretical framework for future research in sports management.