Nüks Varis Hastalığında Radyofrekans Ablasyon Tedavi Sonuçları
Treatment Outcomes of Radiofrequency Ablation in Recurrent Varicose Vein Disease
- Tez No: 1020267
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: nüks varis hastalığı, radyofrekans ablasyon, endovenöz tedavi, renkli Doppler ultrasonografi, Venöz Klinik Şiddet Skoru, recurrent varicose vein disease, radiofrequency ablation, endovenous treatment, color Doppler ultrasonography, Venous Clinical Severity Score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Nüks Varis Hastalığında Radyofrekans Ablasyon Tedavi Sonuçları Atakan BAYİR İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2026. Amaç: Nüks varis hastalığında radyofrekans ablasyonun (RFA) anatomik ve klinik sonuçlarını değerlendirmek, nüks kaynakları ile nüks mekanizmalarını ortaya koymak ve farklı girişim tekniklerinin tedavi sürecindeki yerini incelemektir. Yöntem: Ocak 2014 ile Aralık 2024 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Kliniği'nde nüks varis hastalığı nedeniyle RFA uygulanan olguların dahil edildiği, tek merkezli, retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya toplam 51 hasta ve bu hastalarda gelişen 61 nüks kaynağı dahil edildi. Klinik, görüntüleme ve girişimsel veriler geriye dönük olarak incelendi. Anatomik başarı son RDUS kontrolünde hedef damarın oblitere izlenmesi olarak tanımlandı. Klinik sonuçlar işlem öncesi ve sonrası venöz klinik şiddet skoru (VKŞS) üzerinden değerlendirildi. İşlem sonrası 1., 3., 6. ve 12. ay takip sonuçları tanımlayıcı olarak sunuldu. Ayrıca en az 3 ay takibi bulunan olgularda ikincil girişim gereksinimi ile ilişkili değişkenler analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 52,5±11,4 yıl, beden kitle indeksi ortalaması 28,31±4,57 kg/m² idi; olguların %58,8'i kadındı. Nüks en sık büyük safen ven (VSM) kaynaklıydı. Nüks nedeni olarak en sık rekanalizasyon izlendi (%32,8). Son RDUS kontrolüne göre 61 nüks odağının 53'ünde (%86,9) anatomik başarı sağlandı. Tedavi öncesi VKŞS medyan değeri 6 (4-7), tedavi sonrası VKŞS medyan değeri 2 (1-3) olup, bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Minör komplikasyon oranı %4,9 idi. Majör komplikasyon izlenmedi. Nüks kaynağına göre başarı oranları istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p=0,009). En az 3 ay takibi bulunan olgular içinde erkek hastalarda (p=0,031) ve nüks kaynağına göre yapılan sınıflamada perforan vene bağlı nüks gelişen olgularda (p=0,029) ikincil girişim gereksiniminde anlamlı ilişkili bulundu. Sonuçlar: Radyofrekans ablasyon, nüks varis hastalığında yüksek anatomik başarı, belirgin klinik iyileşme ve düşük komplikasyon oranı ile etkili ve güvenli bir tedavi seçeneğidir. Nüks anatomisi yalnızca nihai başarıyı değil, yeniden girişim gereksinimini de etkileyebilir; perforan venlerle ilişkili olan veya birden fazla işlem gerektiren olguların daha dikkatli değerlendirilmesi gerekebilir. Ayrıca bu çalışmada tanımlanan farklı girişimsel teknikler, kompleks anatomiye sahip olgularda işlem planlamasına katkı sağlayabilecek pratik bir yaklaşım sunabilir.
Özet (Çeviri)
Treatment Outcomes of Radiofrequency Ablation in Recurrent Varicose Vein Disease Atakan BAYIR Izmir Kâtip Celebi University Faculty of Medicine, Department of Radiology, Specialty Thesis, Izmir, Türkiye, 2026. Aim: To evaluate the anatomical and clinical outcomes of radiofrequency ablation (RFA) in recurrent varicose vein disease, to identify recurrence sources and recurrence mechanisms, and to examine the role of different interventional techniques in the treatment process. Methods: This was a single-center, retrospective observational study including patients who underwent RFA for recurrent varicose vein disease in the Interventional Radiology Clinic of İzmir Celebi University Atatürk Training and Research Hospital between January 2014 and December 2024. A total of 51 patients and 61 recurrent sources were included. Clinical, imaging, and interventional data were reviewed retrospectively. Anatomical success was defined as obliteration of the target vein on the last color Doppler ultrasonography examination. Clinical outcomes were evaluated using the Venous Clinical Severity Score (VCSS) before and after the procedure. Post-procedural follow-up results at 1, 3, 6, and 12 months were presented descriptively. In addition, variables associated with the need for reintervention were analyzed in cases with at least 3 months of follow-up. Results: The mean age of the patients was 52.5±11.4 years, and the mean body mass index was 28.31±4.57 kg/m²; 58.8% of the patients were female. The most common recurrence sources was the great saphenous vein (GSV). Recanalization was the most common recurrence mechanism (32.8%). According to the last color Doppler ultrasonography examination, anatomical success was achieved in 53 of 61 recurrent veins (86.9%). The median pre-treatment VCSS was 6 (4-7), and the median post-treatment VCSS was 2 (1-3), and this decrease was statistically significant (p<0.001). The minor complication rate was 4.9%, and no major complications were observed. Success rates differed significantly according to the recurrence source (p=0.009). Among patients with at least 3 months of follow-up, the need for reintervention was found to be significantly associated with male sex (p = 0.031) and recurrence originating from a perforator vein according to the recurrence source classification (p = 0.029). Conclusion: Radiofrequency ablation is an effective and safe treatment option in recurrent varicose vein disease, with high anatomical success, marked clinical improvement, and a low complication rate. Recurrence anatomy may affect not only final success but also the need for reintervention, and cases related to perforator veins or requiring multiple procedures may need more careful evaluation. In addition, the different interventional techniques defined in this study may provide a practical approach that can contribute to procedural planning in cases with complex anatomy.