Selektif lazer trabeküloplastinin iris perfüzyonu üzerine etkisinin araştırılması: Retinokoroidal perfüzyon ve göz içi basıncındaki değişikliklerle bir korelasyon var mıdır?
Investigating the impact of selective laser trabeculoplasty on iris perfusion: Is there a correlation wi̇th retinochoroidal perfusion intraocular and pressure changes?
- Tez No: 1020303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİDU HAMİSİ GOBEKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, İris perfüzyonu, OKTA, Oküler hipertasyon, Primer açık açılı glokom, Selektif lazer trabeküloplasti, Vasküler dansite, Intraocular pressure, Iris perfusion, OCTA, Ocular hypertension, Primary open angle glaucoma, Selective laser trabeculoplasty, Vascular density
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, selektif lazer trabeküloplastinin (SLT) iris perfüzyonu üzerindeki etkisini ve bu değişikliklerin retinokoroidal perfüzyon parametreleri ile göz içi basıncındaki değişikliklerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak-Aralık 2025 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda primer açık açılı glokom (PAAG) tanısı ile izlenen 23 hastanın toplam 40 gözü dahil edilmiştir. Tüm hastalara 360 derece SLT uygulandı ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası erken dönem (15., 30., 60. dakika), 1.hafta ve 1.ayda anterior segment ve posterior segment optik koherens tomografi cihazı (OKTA) kullanılarak değerlendirilmeler yapıldı. FAZ alanı, FAZ çevresi FAZ sirkülaritesi, yüzeyel kapiller pleksus (YKP) ve derin kapiller pleksus (DKP) foveal, parafoveal ve perifoveal vasküler dansiteleri optik disk alanı 6x6 mm olarak ölçüldü. İris perfüzyonu analizi, alt-üst nasal ve temporal olarak 4 kadran olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 12 kadın 11 erkek olmak üzere 23 hastanın toplam 40 gözü dahil edildi. Anterior segment OKTA ile değerlendirilen iris perfüzyon parameterelerinde SLT sonrası zamanla değişim gözlendi. İris damar yoğunluğunda özellikle erken dönemde (ilk saatler ve ilk hafta) değişiklikler izlendi, bazı kadranlarda azalma saptandı. İris perfüzyon parametrelerinin zamanla değişim gösterdiği ve bu değişimin bazı ölçümlerde anlamlı olduğu izlendi (p<0.05). Posterior segment OKTA ile yapılan değerlendirmelerde; YKP, DKP, foveal, parafoveal ve perifoveal vasküler dansite parametreleri analiz edildi. SLT sonrası bu parametrelerde zamanla değişiklikler gözlenmiş olup, bazı bölgelerde perfüzyon artışı saptandı. Sonuç: SLT yalnızca göz içi basıncını düşürmekle kalmayıp aynı zamanda iris ve retinokoroidal mikrosirkülasyon üzerinde de etkili olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the effect of selective laser trabeculoplasty (SLT) on iris perfusion and to investigate its relationship with changes in retinochoroidal perfusion parameters and intraocular pressure (IOP). Materials and Methods: In this retrospective study, a total of 40 eyes of 23 patients diagnosed with primary open-angle glaucoma (POAG) and followed at Afyonkarahisar Health Sciences University, Department of Ophthalmology, between January and December 2025 were included. All patients underwent 360° SLT. Evaluations were performed before treatment and at early postoperative periods (15, 30, and 60 minutes), as well as at 1 week and 1 month. Anterior and posterior segment optical coherence tomography angiography (OCTA) measurements were obtained using the Toward-Pi device. Parameters including foveal avascular zone (FAZ) area, perimeter, and circularity, as well as superficial and deep capillary plexus (SCP and DCP) vessel densities in foveal, parafoveal, and perifoveal regions were analyzed. Optic disc measurements were performed in a 6×6 mm scan area. Iris perfusion was evaluated in four quadrants (superior, inferior, nasal, and temporal). Results: A total of 40 eyes from 23 patients (12 females and 11 males) were analyzed. Changes in iris perfusion parameters assessed by anterior segment OCTA were observed over time following SLT. Alterations in iris vessel density were particularly evident in the early period (within hours and at 1 week), with decreases detected in some quadrants. These changes were statistically significant in certain measurements (p<0.05).Posterior segment OCTA analysis demonstrated timedependent changes in superficial and deep capillary plexus vessel densities. Conclusion: Selective laser trabeculoplasty not only reduces intraocular pressure but may also have an impact on iris and retinochoroidal microcirculation. These findings suggest that the effects of SLT extend beyond IOP reduction and highlight the importance of vascular factors in the pathophysiology of glaucoma.