Core antrenmanın ergen yüzücülerde 50 m sprint ve 15 m çıkış performansına etkisi
The effect of core training on 50 m sprint and 15 m start performance in adolescent swimmers
- Tez No: 1020330
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK SEVİNDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Core antrenman, Ergen yüzücü, Yüzme performansı, 50 m sprint, 15 m çıkış, Adolescent swimmer, Core training, Swimming performance, 50 m sprint, 15 m start
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8 haftalık core antrenman programının 13–15 yaş ergen yüzücülerde dört farklı yüzme stilinde (serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek) 50 m sprint ve 15 m çıkış performansı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, ön test–son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Aksaray Olimpik Yüzme Havuzu'nda düzenli antrenman yapan en az 2 yıl lisanslı yüzme geçmişine sahip olan 18 kadın 16 erkek toplam 34 lisanslı yüzücü (deney grubu: n=17; kontrol grubu: n=17) katılmıştır. Deney grubuna rutin yüzme antrenmanlarına ek olarak haftada 3 gün core antrenman programı uygulanırken, kontrol grubu yalnızca rutin yüzme antrenmanlarına devam etmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics 27.0 ile analiz edilmiştir. Bağımlı örneklem t-testi, bağımsız örneklem t-testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi ile Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, deney grubunda 50 m sprint performansı tüm stillerde anlamlı biçimde gelişmiştir (serbest: Δ=2,89 sn; kurbağalama: Δ=3,35 sn; sırtüstü: Δ=3,15 sn; kelebek: Δ=4,20 sn; p<0,001). 15 m çıkış performansında da tüm stillerde anlamlı iyileşme sağlanmıştır (p<0,001). Gruplar arası karşılaştırmalarda her değişkende deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmış (p≤0,003); araştırma hipotezlerinin tamamı desteklenmiştir. Bulgular, 8 haftalık dinamik core antrenman programının ergen yüzücülerde hem 50 m sprint hem de 15 m çıkış performansının geliştirilmesinde etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of an 8-week core training program on 50 m sprint and 15 m start performance in 13–15 year old adolescent swimmers across four different swimming strokes (freestyle, breaststroke, backstroke, and butterfly). The research was conducted using a pretest–posttest control group experimental design. The study included a total of 34 licensed swimmers (18 female, 16 male) with at least 2 years of licensed swimming background, regularly training at the Aksaray Olympic Swimming Pool (experimental group: n=17; control group: n=17). The experimental group performed a core training program 3 days per week in addition to their routine swimming training, while the control group continued only with routine swimming training. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27.0. Paired-sample t-test, independent-sample t-test, Wilcoxon signed-rank test, and Mann-Whitney U test were employed. The findings showed that 50 m sprint performance improved significantly in the experimental group across all strokes (freestyle: Δ=2.89 s; breaststroke: Δ=3.35 s; backstroke: Δ=3.15 s; butterfly: Δ=4.20 s; p<0.001). Significant improvement was also achieved in 15 m start performance across all strokes (p<0.001). In between-group comparisons, statistically significant differences were found in favor of the experimental group for every variable (p≤0.003); all research hypotheses were supported. The findings indicate that an 8-week dynamic core training program is an effective method for improving both 50 m sprint and 15 m start performance in adolescent swimmers.