Erken ergenlik dönemi yüzücülerde yatay ve dikey düzlemde yapılan kor antrenmanlarının yüzme performansına etkisi
The effect of core training in horizontal and vertical planes on swimming performance in early adolescence swimmers
- Tez No: 986960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KIVRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Erken Ergenlik, Kor Antrenmanı, Motorik Özellikler, Yüzme Performansı, Early Adolescence, Core Training, Motor Characteristics, Swimming Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma erken ergenlik dönemi yüzücülerde yatay ve dikey düzlemde yapılan kor antrenmanlarının yüzme performansına etkisinin incelenmesi amaçlamıştır. Araştırmaya 11-14 yaş arasında 48 sağlıklı erkek yüzücü gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar yatay kor antrenman grubu, dikey kor antrenman grubu, karışık kor (yatay+dikey) antrenman grubu ve kontrol grubu olmak üzere rastgele olarak 12'şerli 4 gruba ayrılmıştır. Araştırmada antrenman grupları rutin yüzme antrenmanlarına ek olarak haftada 3 gün 8 haftalık antrenman protokollerini uygulamıştır. Kontrol grubu ise yalnızca rutin yüzme antrenmanlarını sürdürmüştür. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmış, tüm katılımcılara çalışma sürecinin öncesinde ve sonrasında 50 m yüzme, uçuş süresi, uçuş mesafesi, kulaç sayısı, kulaç uzunluğu, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 sn mekik, kor kuvvet, sağlık topu fırlatma testleri uygulanmıştır. Grup ve ölçümlerin karşılaştırılmasında karışık desenler için iki yönlü tekrarlı ANOVA kullanılmıştır. Vücut ağırlığı ve vücut kütle indeksi (VKİ) yatay kor, dikey kor ve karışık kor gruplarının ön test-son test karşılaştırılmalarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubunda ise vücut ağırlığı ve VKİ ön test-son test arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Uçuş sürelerine ilişkin dikey ve karışık kor gruplarının ön test-son test karşılaştırmalarında anlamlı farklılık tespit edildi (p<0,05). Yatay kor ve kontrol gruplarında ön ve son test istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Uçuş mesafesine ilişkin yatay, dikey ve karışık kor gruplarında ön test-son test karşılaştırılmalarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubunda ise uçuş mesafesi ön test-son test arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir (p>0,05). Ayrıca, kulaç sayısı ve kulaç uzunluğu bakımından yatay, dikey, karışık kor ve kontrol gruplarının ön test-son test karşılaştırmalarında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Serbest yüzme stil performansı yatay, dikey ve karışık kor gruplarının ön test-son test karşılaştırılmalarında anlamlı farklılık belirlendi (p<0,05). Kontrol grubunda ise ön test-son test arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir (p>0,05). Sırtüstü yüzme stil performansı dikey ve karışık kor grubu ön test-son test karşılaştırılmalarında da anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Ancak yatay kor ve kontrol gruplarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Kurbağalama ve kelebek yüzme stil performansına yatay, dikey, karışık kor ve kontrol gruplarının ön test-son test karşılaştırılmalarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 sn mekik, kor kuvvet testi ve sağlık topu fırlatma performansı bakımından yatay, dikey, karışık kor ve kontrol gruplarının ön test-son test karşılaştırmalarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak, 8 haftalık yatay ve dikey düzlemde gerçekleştirilen kor egzersizlerinin erken ergenlik dönemindeki yüzücülerde performansı artırmada etkili olduğu; karışık (yatay+dikey) kor egzersizlerinin birlikte kullanıldığı antrenman modelinin ise daha etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of core training performed in the horizontal and vertical planes on swimming performance in early adolescent swimmers. A total of 48 healthy male swimmers aged between 11 and 14 years voluntarily participated in the study. Participants were randomly assigned to four groups (n=12 each): a horizontal core training group, a vertical core training group, a mixed core (horizontal+vertical) training group, and a control group. In addition to their regular swimming training, the training groups followed specific training protocols for 8 weeks, 3 days per week. The control group continued only their routine swimming training. A pretest–posttest control group design was used in the study. Before and after the intervention period, all participants underwent the following tests: 50 m swimming performance, flight time, flight distance, stroke count, stroke length, standing long jump, vertical jump, 30-second sit-up test, core strength test, and medicine ball throw test. Comparisons between groups and measurements were analyzed using a two-way repeated measures ANOVA for mixed designs. Significant differences were found in body weight and body mass index (BMI) in the pre-test–post-test comparisons of the horizontal core, vertical core, and mixed core groups (p<0.05). In the control group, however, no significant differences were observed in body weight or BMI between the pre-test and post-test (p>0.05). Significant differences were identified in flight times in the pre-test–post-test comparisons of the vertical and mixed core groups (p<0.05), whereas no statistically significant differences were found in the horizontal core and control groups. Regarding flight distance, significant differences were observed in the horizontal, vertical, and mixed core groups (p<0.05), while no significant difference was detected in the control group (p>0.05). Additionally, no significant differences were found in stroke count or stroke length in the pre-test–post-test comparisons of the horizontal, vertical, mixed core, and control groups (p>0.05). Significant differences were identified in freestyle swimming performance in the horizontal, vertical, and mixed core groups (p<0.05), whereas no significant difference was found in the control group (p>0.05). Backstroke performance also showed significant differences in the vertical and mixed core groups (p<0.05), while no significant changes were observed in the horizontal core and control groups (p>0.05). Significant differences were determined in breaststroke and butterfly performance across the horizontal, vertical, mixed core, and control groups in the pre-test–post-test comparisons (p<0.05). Moreover, significant differences were found in standing long jump, vertical jump, 30-second sit-up, core strength test, and medicine ball throw performance across the horizontal, vertical, mixed core, and control groups (p<0.05). In conclusion, core exercises in the horizontal and vertical planes for 8 weeks were effective in improving performance in early adolescent swimmers. It is suggested that a training model combining mixed core (horizontal+vertical) exercises is more effective in enhancing swimming performance.