Şanlıurfa'da seçmen davranışı ve popülizm: Cumhur İttifakıüzerine sosyolojik bir inceleme
Voter behavior and populism in Şanliurfa: A sociological examination of the Cumhur Alliance
- Tez No: 1020329
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR SUĞUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyaset sosyolojisi, Political sociology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Popülizm; demokrasi, iktidar, meşruiyet ve siyasallaşma pratiklerine dair küresel ölçekte yükselen tartışmaların merkezi kavramlarından biridir. Bu çalışma Türkiye'de seçmen davranışlarını popülizm ile ilişkilendirerek anlama gayesindedir. Araştırmada; nitel araştırma yöntemlerinin fenomenoloji deseni kullanılarak seçmen tutum ve davranışlarıyla, desteklenen siyasal liderin popülist söylemlerini ilişkilendiren bir nirengi noktası esas alınmıştır. Bu konumlanmadan hareketle Cumhur İttifakının Şanlıurfa'da ikamet eden seçmenlerine odaklanmaktadır. Çalışma, Şanlıurfa kent merkezinde ikamet eden ve Cumhur İttifakında olan (Ak Parti, MHP, Yeniden Refah ve ) partileri destekleyen 33 kişilik bir örneklem grubundan elde edilen verilere dayanmaktadır. Bulgulardan ve yürütülen tartışmalardan seçmenin popülist söylemler ile kendi toplumsal gerçeklik algılarını ilişkilendirdiği ve bu ilişkisellikten hareketle inşa edilen yaşam dünyasını referans alarak seçmen tutumları geliştirdiği tezini tartışmaya açmaktadır. Bu tez, sosyo-kültürel performatif ve söylem edimsel yaklaşımların popülizm tartışmalarıyla harmanlanarak tartışılmaktadır. Sonuç olarak seçmen Erdoğan'ın 2023 Türkiye Yüzyılı eksenli popülist söylemlerinden beslenen çeşitli fenomenler inşa etmektedir. Bunlar; Erdoğan'ın karizmatik liderliğini imgeleyen“başarılı liderlik”, Ak Parti iktidarlarındaki sosyo-ekonomik ilerlemeyi tanımlayan“gelişmişlik”, seçmenlerin ideolojik tahayyüllerini tanımlayan“ideoloji”ve muhafazakâr tabanda olumsuz izler bırakan ve geri kalmışlığın korkunç bir ütopyasını tanımlayan“eski Türkiye'ye döndü”şeklinde isimlendirilmiş çeşitli fenomenolojik temsillerden oluşan bir gündelik yaşam dünyası inşa etmektedir.
Özet (Çeviri)
Populism is a central concept in the global debate surrounding democracy, power, legitimacy, and politicization practices. This study aims to understand voter behavior in Turkey by relating it to populism. Using a phenomenological design within qualitative research methods, the study establishes a point of reference that links voter attitudes and behaviors with the populist rhetoric of the supported political leader. Based on this positioning, the study focuses on voters residing in Şanlıurfa who support the Cumhur Alliance (Ak Parti, MHP, Yeniden Refah, and ). The study is draws data obtained from a sample of 33 individuals residing in the city center of Şanlıurfa and supporting parties within the Cumhur Alliance. The findings and discussions lead to the thesis that voters relate populist rhetoric to their own perceptions of social reality, and that they develop their voter attitudes relied on this relational context and the life world constructed from it. This thesis is discussed by blending socio-cultural performative and discourse-based approaches with discussions on populism. Consequently, voters are constructing various phenomena fueled by Erdoğan's populist rhetoric centered on the“2023 Turkish Century.”These include, s.“successful leadership,”which portrays Erdoğan's charismatic leadership;“development,”which defines the socio-economic progress under Ak Parti rule;“ideology,”which defines voters' ideological imaginations; and“a return to old Turkey,”a phenomenon that leaves negative impressions on the conservative base and describes a terrifying utopia of backwardness.